Wisdom of the Crowd - learnings 3

3 april 2020 jolanda.vant.erve@develhub.nl
“…meer tijd om alles te lezen maar er is een ongelooflijk aanbod -tsunami- aan ‘gratis’ van alles. Zie zelf door het bos de bomen ook niet meer. Heel veel mensen werken nu thuis en hebben waarschijnlijk behoefte aan meer praktische hulp om het allemaal draaiende te houden, zeker met kleine kinderen om je heen.” Aldus een van onze ambassadeurs, Margreet Boeren. Herkenbaar voor velen, leerden we tijdens de vele contacten van afgelopen week. #Hoe dan? is wederom actueel, op een heel andere manier. In deze mail weer de learnings van deze week. Dank voor al jullie bijdragen, in welke vorm dan ook. We horen/zien jullie ook komende week graag! De Wisdom of the Crowd sessies hebben we doorgepland, in elk geval tot juni. Voor actuele data/tijden check onze site.

Tien tips over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt

Komende weken geeft atSync onze nieuwe partner in tien tips advies over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt. De tips zijn van toepassing op vergaderen, interactieve webinars, virtual classrooms etc. Deze week:
 

Tip #01 Kies de juiste software

 
Je hebt besloten ik ga online! Maar ja, waar begin je? Om te starten met het geven van goede interactieve sessies is het van belang om te beschikken over de juiste software. Maar welke software is er beschikbaar? En welke kies je?
 
Als je, zoals velen, plotseling omschakelt naar online trainen is de vraag: ‘welke platform kies ik’, actueler dan ooit. Veel organisaties kiezen voor software die snel voorhanden is zoals Zoom of MS Teams. En dit kunnen prima tools zijn om snel aan de slag te gaan en ervaringen op te doen. Met deze ervaringen is het ook weer veel makkelijker om te bepalen welke dingen je belangrijk vindt en wat je prettig vindt werken. Er zijn nu ook heel veel gratis webinars, workshops etc. te volgen: zoek uit in welke software omgeving deze plaatsvinden en ervaar zo de verschillen.
 
De meest bekende software voor interactieve webinars is Adobe Connect Pro, WebEx, Zoom, Microsoft Teams, Vitero en GoToWebinar. Daarnaast zijn er nog veel meer bekende en onbekende leveranciers van webinar en virutual classroom software.
 
Let bij het kiezen van de juiste software op de verschillende functionaliteiten. Wat denk je nodig te hebben? Verschillende aspecten die een rol spelen bij je keuze:
  • Welke functionaliteiten heb je nodig? Basisfunctionaliteiten zijn chat, Q&A, opiniepeiling (poll), bestanden (zoals een PowerPoint presentatie, PDF of filmpje) delen, applicaties delen, webcam, whiteboard, participatietools zoals handopsteken/emoticons, etc.?
  • Aantal deelnemers: hoeveel deelnemers kunnen maximaal participeren?
  • Wil je gebruik gaan maken van brainstormruimtes (aparte online subzaaltjes / break- out sessies)?
  • Audio: Op welke manier kan de audio geregeld worden via telefoon verbinding of internetbellen (VOIP)?
  • Kosten: Wat zijn de kosten? Betaal je een vast bedrag per maand? Is dit incl. audio? Betaal je per gebruiker?
  • Toegankelijkheid: hoe makkelijk is het voor deelnemers om in te loggen en deel te nemen. Moet er nog software worden gedownload?
  • Gebruik: hoe zit het met het gebruiksgemak voor de trainer/facilitator?
  • Mobiel: wat zijn de mogelijkheden om ook via mobiele toestellen zoals tablet en telefoon te participeren en welke functionaliteiten zijn er dan beschikbaar?
 
Tot slot een opmerking over de beveiliging en privacy. Dit zijn uiteraard belangrijke thema’s en ook veel in het nieuws. Zoals zo vaak op het internet komt (zo goed als) gratis met een prijs, jouw privacy. Soms is dat erg en soms niet. Denk goed na over de houding van jouw klanten ten opzichte van privacy en denk goed na over de informatie en onderwerpen die worden besproken in jouw online sessies. Er zijn grote verschillen tussen de software leveranciers als het gaat om de prioriteit van privacy en veiligheid, door de actuele ontwikkelingen is dit ook erg in beweging. Vraag er dus naar, of doe je eigen onderzoek.
 
Hier nog een link naar een zeer interessante podcast van Cindy Hugget en Conny Malamed: over de platform keuze (ongeveer bij 28 min).
 
Meer informatie, workshops en trainingen over hoe jij Online kunt werken/trainen/coachen, zie http://www.atsync.nl.

Thuiswerken en toch een goede klantervaring bieden: #hoe dan?
Nicky Meijer van GRIDD nam deze week deel aan Wisdom of the Crowd en deelde het volgende met ons:
In een wekelijkse kosteloze kennissessie op donderdag om 15.00 uur worden inzichten en kennis met elkaar gedeeld (via deze link kun je meedoen). Er is vaak een thema en ruimte om aan de hand van vragen waar deelnemers mee zitten de inhoud van de sessie te bepalen. Vragen die we beantwoord hebben:
  • Welke tools gebruik je voor thuiswerken?
  • Wat houd je contact met je klanten?
  • Hoe onderhoud je je organisatiecultuur?
  • Hoe werk je anders en blijf je positief?
  • Hoe ontwerp en faciliteer je een interactieve sessie voor (meer dan) 4 personen?
  • Hoe kun je op afstand gebruiksonderzoek en klantonderzoek doen?
    Over dit onderwerp heeft GRIDD ook 5 praktische tips geschreven. Relevant voor organisaties die e-learning ontwikkelen en nu misschien wel een toestroom van gebruikers zien (omdat ze bijv. het aanbod gratis hebben gemaakt). Hier kun je je voordeel mee doen door deze tijd ook aan te grijpen om snel en pragmatisch klant- en gebruiksonderzoek te doen.

Fight, flight, freeze – een vraag aan jou
Deze week zagen we hoe diverse vormen van fight, flight, freeze. En hoe dat er zonder oordeel allemaal mag zijn. We hadden onze eerste Raad van Advies meeting: online, met een grote groep. We konden al onze learnings over online werken meteen in de praktijk brengen. Een van de zake die ter tafel kwam was een reflectievraag die we ook in de markt horen: waarom ben ik hier op aarde? En ook: wat moeten we vanuit leren en ontwikkelen anders doen? Nu en in de toekomst? Er lijkt een revolutie gaande op veel vlakken: hoe beweeg jij daarin mee? Laat het ons weten via info@develhub.nl.

Psychologie van het volhouden
Mooi initiatief van een van onze partners DenkProducties! Helemaal nu we nog even door moeten (wat we stiekem natuurlijk al wel wisten). Check deze link.

Female leadership in crisis
Speciaal voor alle vrouwen onder ons, die (zeker nu, in deze onzekere tijden) multitasken met diverse rollen en verantwoordelijkheden: Tiara is een internationale organisatie, gespecialiseerd in female leadership development en zij openen kosteloos hun netwerk in deze tijd voor je. Wat maakt ze uniek? Ze bieden een geweldig internationaal netwerk, kosteloze deelname aan hun online sessies, ‘real world real life’ tools en toepassingen die je ondersteunen bij het vinden en behouden van jouw koers. Meer weten? Inschrijven? Dat kan hier.

“Als je je niet schaamt, heb je te lang gewacht.”
Nu veel geannuleerd wordt, wat doe je? Breng je dingen online? Wat dan? Wat is strategisch handig? Wat doe je met je prijzen? En hoe blijf je kwaliteit bieden? Willen mensen individueel, in hun eigen tijd dingen doen of juist de connectie met anderen? De eerste gedachten: maak heel duidelijk wat er anders is in je aanbod is als je het off- en online aanbiedt. Dan kun je ook duiden waarom je pricing anders is. Als je toch al van plan was online te gaan, gebruik deze periode als katalysator. Durf te proberen: het hoeft niet in 1x perfect. Wie vult deze lijst aan?

Investeren of besparen?
Sommige organisaties willen nu snel geld besparen wat ten koste gaat van bijv. marketingbudgetten en ook L&D. Anderen investeren juist in zichzelf en/of hun medewerkers. Zodat ‘de beste versie van zichzelf’ klaar staat als we weer vól aan de slag kunnen gaan na de crisis. Op welke manier herken jij dit? info@develhub.nl.

Donderdagavond 2 april jl. tijdens de #15e Wisdom of The Crowd sessie hebben wij met 4 mensen stil gestaan bij de diverse financiële ondersteunende maatregelen.We hebben de meest voorkomende maatregelen hieronder op een rijtje gezet. (Zie de website van RVO voor de laatste informatie en nog een aantal specifieke maatregelen die minder vaak voorkomen).



Schema TOZO-aanvraag




Daarnaast zijn wij als Develhub aan het nadenken wat voor soort brief wij aan Minister Koolmees kunnen versturen om hem aan te spreken op de ontbrekende SBI-codes van het werkveld L&D. Veel van onze L&D-collega’s worden deze periode hard getroffen door het annuleren van vele leerbijeenkomsten. Houd onze Linkedin-account in de gaten voor de laatste ontwikkelingen en nieuws.

Woensdag 1 april, geen grappen en terecht! 
Wel een mooie verrassingsactie van één van onze organisatieleden. Zij hebben 5.000 tulpen gekocht bij een kweker en daarmee klanten en medewerkers verrast. Complimenten voor deze goede actie.



Ook in deze periode hebben wij nieuwe kennismakingsgesprekken met L&D Professionals die nog niet actief zijn in het netwerk van Develhub. Zo had Dick deze week een gesprek met Albert Goldsteen en zag daardoor ook deze blog van Albert. Mooi om hier te delen, Titel ‘Voorbij je angst’ maken we dat nu niet allemaal een beetje mee?

Tijdens de #10e sessie van de The Wisdom of The Crowd hebben we 5 actieve werkvormen voor online besproken en ervaren. Dus deze week gestart met een heerlijke work-out. We delen er een paar:
  • laat mensen aangeven waar ze in Nederland zitten op de kaart van Nederland; 
  • laat mensen een toelichting geven op een poster of schilderij die in de kamer hangt; 
  • speel met de camera’s. Iedereen uit beeld en kom in beeld als jij van tuinieren houdt of wat dan ook.
  • laat mensen fysiek ook in beweging komen ook online sessies;
  • rollenspellen in de break-out rooms;
  • geef online een pen door aan iemand anders en stel een vraag.
Tja en dan zijn de 60 minuten work-out voorbij gevlogen. Meer inspiratie op www.werkvormen.info.

Leiderschap in crisistijd
Miranda en Ruud van Binnenstebuiten-go.nl volgden onlangs het webinar 'Leiderschap in crisistijd' van Ben Tiggelaar en hebben daar vanuit hun perspectief een tekening van gemaakt met tips en inzichten. En juist in deze crisistijd is van en met elkaar leren en delen heel belangrijk. Samen komen we verder. Miranda en Ruud, bedankt voor het delen van jullie learnings. Download hier het verslag met visuals.

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond