Werkgroep teamcoaching tekent en wordt effectiever in communicatie(training)

7 maart 2018 paoomen@xs4all.nl

Bijeenkomst Werkgroep Mondelinge communicatie en teamcoaching op 22 februari 2018

Hoewel volgens planning 'Systeemdenken' op ons programma stond, was onze "inleider van dienst" geïnspireerd geraakt door een ander thema dat ze graag met ons wilde delen: Zakelijk tekenen. Flexibel als wij zijn gingen we hier natuurlijk enthousiast in mee.


 

Zakelijk tekenen

Als trainer zijn we altijd gespitst op allerlei verbale en non-verbale communicatie vormen en we hanteren allemaal graag flipovers. Regelmatig gebruiken we voor visuele ondersteuning van theorie of informatie (youtube) filmpjes. Maar hoe vaak tekenen we nu zelf? Of laten we deelnemers tekenen en helpen we ze om thema's of vragen te visualiseren? Als je je er eenmaal in verdiept hebt blijkt zelf effectief (laten) tekenen helemaal niet zo ingewikkeld. In principe werk je met een paar elementaire basisvormen waarmee je zo ongeveer alles kunt uitdrukken wat je wilt.
 

Visual Storytelling

Barbara van der Linden nam ons mee in het werken met deze basisvormen en gaf mooie voorbeelden van hoe je al tekenend theorieën kunt uitleggen of samenvatten. Voor diegenen die vorig jaar deelnamen aan de NVO2 workshop over 'Innovative Performance Support' met Bob Mosher ziet het er vast bekend uit. Met het juiste gebruik van de basisvormen als rondjes, drie- of rechthoeken kun je zèlf bijna alles tekenen wat je wilt uitdrukken of uitleggen. En daarmee ook je eigen impact als trainer vergroten doordat je effectiever en veelzijdiger gebruik maakt van visuele middelen.
 

Extra dimensie

We kennen allemaal het gezegde: "One image tells more than a thousand words can do......". Opvallend was de hoeveelheid energie die we allemaal kregen van deze manier van werken, en ook dat iedereen gestimuleerd werd om metaforen te bedenken. Dit geeft een extra en waardevolle dimensie aan het werken met tekeningen en aan de gesprekken die er ontstaan.
 

Catalogus

Tegelijkertijd doe je recht aan je eigen behoefte aan visuele ondersteuning en prikkeling. Het is de moeite waard  een eigen 'catalogus' op te bouwen en die veel te oefenen zodat je hem gemakkelijk toepast en gebruikt. En heel veel moeite kost dat eigenlijk niet.

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond