Wat als je communicatietrainers vraagt hun mond te houden?

14 juni 2018 bvdlinden@gmail.com
Trainers en taal, het is bijna onlosmakelijk verbonden aan elkaar. Veel trainers zijn verbaal handig, we vragen deelnemers om via taal te reflecteren op wat ze leren of hebben meegemaakt, en een groot vocabulaire is ondersteunend bij veel communicatieve vaardigheden.


 

Non-verbale werkvormen

Toch is dit maar een stukje van de puzzel en er zijn ook veel non-verbale werkvormen die heel verrijkend kunnen zijn in een (communicatie)training. Dit was dan ook het thema van de bijeenkomst van de werkgroep communicatie en teamcoaching in mei, met als doel de aanwezigen weer eens te laten ervaren hoe het is als je geen tekst hoeft te hebben, en wat handreikingen te doen voor werkvormen die minder leunen op taalvaardigheid.
 

Iedere houding heeft een eigen mindset

In onze introductieronde hebben we elkaar gemodelleerd. Een van de aanwezigen nam een voor hem of haar typische houding aan, en de rest neemt deze houding over. Op die manier hebben we ervaren dat iedere houding z’n eigen ‘mindset’ meebrengt, sommigen erg krachtig, anderen juist rustig, observerend of actief. Ook elkaars loopjes hebben we nagedaan een daarna zelfs uitvergroot. Op die manier konden we heel even voelen hoe het is om in andermans schoenen te lopen, dat was zowel hilarisch als inzicht gevend (“Zoals jij wiegt met die heupen, dat kan ik écht niet! Hoe doe je dat?!”).
 

Gevoelsmatige dynamiek van kernkwadranten

We zijn geëindigd met het uitbeelden van eigenschappen in kernkwadranten. Daar waar kernkwadranten vaak sterk leunen op taal (want wat is nu precies het woord voor de overdrijving van nauwkeurig: is dat pietluttig of toch perfectionistisch of kleinzerig), was die rationele component weg toen we gezamenlijk en lijfelijk de eigenschap uitbeeldden. Een mooie manier om de gevoelsmatige dynamiek van het kernkwadrant te ervaren en dus ook te voelen waar de balans zit, om valkuilen te vermijden en te leren van de bijbehorende uitdaging.
 

Beleven is een krachtig leerinstrument

En zoals we allemaal weten: beleven is een krachtiger leerinstrument dan begrijpen. Heel waardevol om weer eens op te halen dus! Onze volgende bijeenkomst is de seizoensafsluiting, waarbij we terugblikken op de bijeenkomsten onder het genot van een hapje en een drankje bij een van de werkgroepleden thuis.

Wil je volgend seizoen eens kijken wat we met elkaar optuigen en of dat voor jou ook leuk, leerzaam en inspiratievol kan zijn? Kom dan eens kennismaken (mail naar barbara@duet-training.nl). Je bent van harte welkom!
 

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond