Wisdom of the Crowd - learnings 9

18 mei 2020 jolanda.vant.erve@develhub.nl

Leiden van jezelf en anderen: de crisis werkt als katalysator. Deze week zagen we opvallend veel (online) aanbod over leidinggeven op afstand. Het paniekvoetbal lijkt (grotendeels) voorbij: hoe geeft je dan nu richting en leid je jezelf en anderen? Hoe geef je richting aan leren en ontwikkelen? Online tools hebben we nu behoorlijk onder de knie: wat is de volgende stap die je nodig hebt in ontwikkeling? Deel het met ons: we verbinden en verspreiden graag. You learn, we learn.


Doe je mee maandagochtend? We gaan spelen…

Maandag 18 mei van 08.30-09.30 uur is er natuurlijk weer een Wisdom of The Crowd (de #25e). Deze week starten we met het thema: Playing in the safe space; de inzet van serious games binnen trainingen i.s.m. Timon Blok.
 
‘Serious games’ oftewel ‘didactische games’ hebben de afgelopen jaren sterk aan bekendheid gewonnen binnen het L&D-domein. Ze stellen deelnemers in staat op een speelse, veilige en bovenal uitdagende wijze te oefenen met nieuwe inzichten en vaardigheden. En hoewel veel mensen bij serious games gelijk denken aan complexe digitale games kunnen serious games ook op eenvoudige en goedkope wijze worden ingezet binnen bijvoorbeeld communicatie trainingen. Ze bieden trainers en opleiders een uitbreiding op hun palet van bestaande werkvormen.
De Wisdom of the Crowd bijeenkomst van 18 mei gaat over de vraag wat de bijdrage van serious games kan zijn op het gebied van training en ontwikkeling. Timon Blok is jarenlang werkzaam als docent en trainingsacteur. Hij studeerde in 2019 af aan de masteropleiding Serious Gaming in Leeuwarden, waar hij zich verdiepte in de wisselwerking tussen ‘live’ en online-games.
 
Kom jij ook ‘buitenspelen’ met ons? Je bent van harte welkom. Via deze zoomlink kun je meespelen. Tot maandag 08.30 uur.
 

Tip #07 Plan het verwachte en onverwachte 


Een goede planning is essentieel en hierin dien je rekening te houden met alle acties die je moet verrichten voor je kunt starten maar ook met alles wat er mogelijk mis zou kunnen gaan.
 
Voor aanvang van je sessie heb je een actielijst paraat waarin dingen staan als:
 • Laptop is opgeladen en staat klaar
 • Telefoonnummer helpdesk ligt klaar
 • Computer en laptop opnieuw opstarten
 • Internet verbinding controleren
 • Software opstarten en controleren of alle instellingen goed staan en alles werkt
 • Audio verbinding controleren
 • Bureau zoveel mogelijk leeg maken en training materiaal klaarleggen
 • Water/drinken klaarzetten
 • Etc.
Daarnaast heb je een plan B. Dit betekent dat je een back-up hebt voor alles wat mogelijk niet zou kunnen werken zoals:
 • Internet verbinding;
 • Computer;
 • Audio verbinding;
 • Etc.
 
De Perfecte Online Training: Leer nu hoe! Meer informatie, workshops en trainingen over hoe jij online kunt werken/trainen/coachen, zie http://www.atsync.nl.
 

Vers van de pers: neusverkoudheid, hooikoorts of langdurig hoesten

Soms kunnen we elkaar helemaal gek maken, want het is is diffuus: welke klachten horen nu wel en niet bij Corona? Andere aandoeningen zoals hooikoorts en astma geven klachten die kunnen lijken op een corona-besmetting. Dit filmpje geeft een helder overzicht van de overeenkomsten en verschillen.
 


Ook nu blijven netwerken groeien. Rian Verkooijen en Dick kenden elkaar voor deze coronaperiode nog niet. En nu zijn ze elkaar al een paar keer online tegen gekomen en heeft zij ook al een Wisdom of the Crowd-sessie gefaciliteerd. Deze week een mooie blog van haar vanuit reflectie. Herbereken je nieuwe route.
 

 
Maandag 11 mei, een druk bezochte Wisdom of The Crowd. Social Selling, de kracht van jouw LinkedIn-profiel. Hoe gebruik jij de kracht van LinkedIn? Wat is jouw Personal Branding? Welk verhaal vertel jij? Germain Henriquez van WeMessage heeft tijdens de 24e sessie 43 leergierige L&D Professionals laten zien wat ze zouden kunnen doen.
 
En wat zij kunnen, kun jij ook na het kijken van deze samenvatting van 10:54 minuutjes. Kost tijd? Of investeer je tijd?
 
Veel om over na te denken of om in de actie te komen: SSI-score, Engagement Rate, Kopregels, Uitgelicht, Grafiek, Volgers? Allemaal aan de orde geweest en zit ook in de samenvatting. Sjia heeft nog een mooie samenvatting gemaakt, zie deze link.

 

Is L&D ready for the new Learning Era?

Ons gewaardeerde Raad van Advies-lid Jan Rijken heeft samen met Nick van Dam recent onderzoek gedaan over hoe de huidige crisis impact heeft op L&D. In het verlengde daarvan heeft hij gedurende de afgelopen weken interviews gehouden met een 15-tal ervaren L&D  professionals en op basis daarvan dit artikel geschreven.
 


Werken op afstand: 5 tips

Het werken op afstand gaat nog even door. Het wordt steeds duidelijker wat er belangrijk is als je dit lang doet. Bij deze een aantal tips van de Baak in dit artikel.


Youtube-kanaal van Develhub

Via deze link kun je samenvattingen terug zien van eerdere Wisdom of The Crowd-sessies, zoals als Mural, Transfer en de Wereld van Verschil. En nu dus ook Wisdom Social Selling.


 


Aankomende thema’s in de Wisdom of The Crowd-sessie op maandagochtend van 08:30-09:30 uur?


Maandag 18 mei              Serious Gaming i.s.m. Timon Blok
Maandag 25 mei              Disney Methodiek i.s.m Cisca Bakker
Maandag 1 juni                 2e Pinksterdag, géén sessie
Maandag 8 juni                 Afhakers en Energietrekkers? Wat heeft dat met het Brein te maken
                                         i.s.m. Joyce Bakker
Maandag 15 juni              Jouw Face-to-face training naar online. Via welke tooling?
                                         i.s.m. Antonie Knoppers, anewSpring, LearningStones
Maandag 22 juni              Jouw thema? Neem contact op.
Maandag 29 juni              Jouw thema? Neem contact op.

Heb jij ook een thema die je graag met Dick Krikke in een Wisdom of The Crowd in juni wil faciliteren? Mail naar Dick.Krikke@develhub.nl.

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond