Wisdom of the Crowd - learnings 7

3 mei 2020 jolanda.vant.erve@develhub.nl
Develhub-partner atSync geeft 10 tips over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt. De tips zijn van toepassing op vergaderen, interactieve webinars, virtual classrooms etc.
 

Tip #05 Werk samen 


Een co-trainer is in een online omgeving van onschatbare waarde! In praktische zin kan hij of zij voor- of achter de schermen veel (technische) problemen, vragen en acties (zoals het klaarzetten van brainstormruimtes, meeschrijven op het whiteboard) oppakken waardoor de trainer zich op de deelnemers en het programma kan blijven focussen.
 
Maar ook didactisch kan een co-trainer een belangrijke rol spelen bij het slagen van de online bijeenkomst. In de tussenvorm bevat het takenpakket van de co-trainer ook taken als tijdbewaking, het letten op (non-verbale) signalen van deelnemers en het bieden van een tweede stem (korte bijdragen via de audio, zoals bijvoorbeeld de introductie of het bespreken van een poll, voor de afwisseling). In de meest uitgebreide vorm heeft de co-trainer ook echt een inhoudelijke bijdrage aan het programma.
 
Als het niet lukt een volwaardige co-trainer in te zetten kan een goed oplossing zijn om de deelnemers bij toerbeurt taken te laten vervullen. Bijvoorbeeld door af te spreken dat één deelnemer de chat beheert en de trainer een seintje geeft als er een vraag wordt gesteld. Ook kun je afspreken dat een van de deelnemers het aanspreekpunt via whatsapp of telefoon is bij technische problemen. Zo kan de trainer zich blijven focussen op de inhoud en loopt de online sessie voor de andere deelnemers soepel door.
 
Wil je meer weten over de rol van de co-trainer en de trainersvaardigheden die zorgen voor een optimale leerervaring? atSync biedt een training voor iedereen die het meest uit zijn Zoom, MS Teams, Adobe of Vitero sessies wil halen. De Perfecte Online Training: Leer nu hoe! Meer informatie, workshops en trainingen over hoe jij Online kunt werken/trainen/coachen, zie http://www.atsync.nl.
 

Strategiesessie: de toekomst van leren

 

“It will never be the same as it ever was” zei Martin Luther King jaren geleden. En dat voorzien we nu weer. In een crisis verliezen we dingen maar worden ook nieuwe zaken toegevoegd en als we goed kijken zien we soms ook nieuwe mogelijkheden ontstaan.  
 
De impact van deze crisis is zichtbaar en tegelijkertijd nog niet in z’n totaliteit te overzien. Eén ding is in elk geval zeker. Het corona virus is een gamechanger: er verandert veel en sommige dingen zullen misschien nooit meer worden zoals ze waren. En soms is dat ook positief.
 
Ook op het vlak van leren en ontwikkelen is er al veel veranderd en we zijn nog niet aan het einde van dit proces. Wat betekent deze crisis voor leren en ontwikkelen binnen organisaties? Wat is er al in gang gezet dat niet meer omgekeerd zal worden? Hoe ziet L&D er over 2-3 jaar uit? En volgend jaar? En de tweede helft van dit jaar?
 
Develhub gaat hier komende maand over in gesprek met organisaties, in samenwerking met Marion Reijerink. Ben jij de visionair en/of strategisch denker die hier al gedachten bij heeft? Wil jij meedenken over hoe opleiden en ontwikkelen van medewerkers er in de toekomst uit zal zien en wat de blijvende effecten van deze crisis zullen zijn?
 
Meld je bij brenda.slagter@develhub.nl.
 


Magic? Is dat wat wij doen? Of zit de Magic in de 7 succesfactoren van transfer? Op dinsdag 28 april hadden we alweer 23e Wisdom of The Crowd sessie! Hieronder de samenvatting in 2:16 minuten. Onder leiding van Laura Van Den Ouden hebben we de 7 succesfactoren met elkaar doorgenomen. En een succes gevierd. Een persoon uit ons netwerk heeft al heel veel sessies van ons gevolgd en voert de lijst aan. Wie dat is? Hilde Jongeling...zie 0:20 seconden in het filmpje.


Hoe goed is dit zeg?

 
De laatste weken hebben Harry Muller en Carolien Coerts aan meerdere Wisdom of The Crowd sessies mee gedaan en beiden zijn geïnspireerd geraakt om zelf ook een sessie te faciliteren. 
 
  • Harry heeft de eerste sessie al gehad en is gaan experimenteren in het Testlab met 9 andere enthousiaste L&D Professionals. Ze zijn aan de slag gegaan met interactieve werkvormen uit te proberen, maar dan online. Dit was zo’n succes dat hij Testlab #2 ook wil faciliteren. Testlab #2 vindt plaats op 12 mei a.s. van 10.00-12.00 uur. Er is plek voor maximaal 9 mensen en op dit moment zijn er nog 5 virtuele stoelen beschikbaar. Mogen wij een stoel voor jou reserveren in deze Testlab#2? Mail dan naar Dick.Krikke@develhub.nl en je ontvangt de aanvullende gegevens.
 
  • Carolien gaat aan de slag met Deep Democracy en dan online. Ook om dingen samen uit te proberen en te ervaren wat het verschil is met online en live. De eerste aankondiging voor deze sessie was zo succesvol dat er nu nog maar 1 virtuele stoel beschikbaar is. Is deze allerlaatste stoel iets voor jou? Je gaat samen met Carolien en 7 andere mensen echt aan de slag, ervaren en meemaken. Wanneer? Donderdag 7 mei van 10.00-12.00 uur via Zoom. Mail naar Dick.Krikke@develhub.nl als jij deze plek wilt hebben. Diegene die als eerste mailt heeft deze laatste stoel.
 
Voor ons 2 mooie voorbeelden hoe vanuit de Wisdom of The Crowd sessies nieuwe initiatieven ontstaan om met en van elkaar te leren. Erg blij mee.

 

Aankomende Wisdom of the Crowd sessies


Maandag 11 mei:Thema: LinkedIn, de kracht van social selling. We zijn heel veel online, maak jij gebruik van de kracht van LinkedIn in deze periode? Is samenwerking met Germain Henriquez van MeMesssage nemen we jullie mee hoe je LinkedIn nog sterker kan gaan inzetten.
 
Maandag 18 mei:

 

Thema: Serious Gaming. Timon Blok, deelnemer van de Wisdom of The Crowd heeft aangeboden om op maandag 18 mei meer te vertellen over Serious Gaming en hoe dit ons juist nu kan helpen.

Maandag 25 mei (onder voorbehoud):Thema: Disney-methode. Is samenwerking met Cisca van advies en zooo zijn we een idee aan het uitwerken om jullie mee te nemen in de methodiek van Disney. Dus nog even onder voorbehoud.
 

Via één van onze actieve leden werden we nog getipt op een aantal zaken:

Hoe is jouw AOV geregeld? Klik op deze link voor meer informatie. (disclaimer: Wij als Develhub hebben geen enkel belang of samenwerking met deze partij. Wij delen deze link enkel om je te helpen na te denken over deze financiële risico’s die je als ondernemer kan lopen. Het bericht is enkel en alleen bedoeld om de informatie te delen).

En had je deze al een keer gezien op internet? Hiermee kan je de deur via je elleboog openen i.p.v. met je handen. Kan zeker bruikbaar zijn als we straks weer live-trainingen kunnen en mogen geven binnen de gestelde kaders.En als laatste: Kabinet laat strikte beoordeling urencriterium zzp’ers vallen. Het kabinet komt met nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers. Zo behouden zzp’ers hun fiscale voordelen, ook als ze niet aan het urencriterium voldoen. Wolf bedankt voor het delen van deze zaken.
 

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond