Wisdom of the Crowd - learnings 5

21 april 2020 jolanda.vant.erve@develhub.nl
Develhub-partner atSync geeft 10 tips over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt. De tips zijn van toepassing op vergaderen, interactieve webinars, virtual classrooms etc. Deze week:
 

Tip #03 Zorg voor een goed trainingsontwerp 


Vaak wordt een face-to-face setting min of meer 1 op 1 overgezet naar een virtuele omgeving. Het gevolg is dan dat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die deze nieuwe virtuele omgeving te bieden heeft. Een goed online trainingsontwerp is cruciaal en zelfs de beste meest ervaren online trainer kan geen effectieve online sessie begeleiden als het trainingsontwerp niet goed in elkaar zit.
 
Een aantal dingen om rekening mee te houden:
 
  • Pas de 6 x 6 regel toe (maximaal 6 regels tekst in een PowerPoint slide met maximaal 6 woorden). Zorg voor interactie elke 3 á 5 minuten.
  • Werk met visuals (plaatjes).
  • Hou het simpel (rustige slides, pas op voor animaties).
  • Denk goed na over online werkvormen.
  • Plan (technische) handelingen handig (bijv. brainstormruimtes na een pauze).
  • Zorg voor de juiste materialen zoals hand-out voor deelnemers, programma voor de trainer en co-trainer inclusief script, etc.

Meer informatie, workshops en trainingen over hoe jij Online kunt werken/trainen/coachen, zie: http://www.atsync.nl.
 

Écht goede artikelen over L&D versus Corona van onze collega’s in België (VOV):

 

Best practice – programma digitale transformatie bij Achmea

Vers van de pers! Vandaag in het FD een mooi artikel over een programma digitale transformatie bij Achmea, een van onze organisatieleden. Alles over hersengym, groeipijn en waarom oudere medewerkers veel grotere leersprongen maken in digitale vaardigheden dan de jongere. En hoe je je invloed vergroot door mee te doen aan pilot-programma’s en de S-curve. Lees hier meer.
 


Op dinsdag 14 april stond The Wisdom of The Crowd in het teken van de tooling Mural


Wat is Mural? Wat kan Mural? Met veel energie en enthousiasme heeft Alies Tax-Alberts ons in 60 minuten mee genomen door de wereld van Mural. Via deze link kun jij in de samenvatting van 17 minuten bekijken of Mural jou ook de komende periode kan helpen tijdens je online-sessies of misschien straks ook in je offline-sessies.

 

De afgelopen periode hebben wij regelmatig stil gestaan bij actieve werkvormen, maar dan nu online. Hoe doe je dat?


In deze Wisdom of The Crowd-sessies was ook Harry Muller aanwezig. Hij is geïnspireerd, getriggerd en wil nu doorpakken. Harry Muller:

“Vrijwel iedereen is bezig om leren binnen organisaties te digitaliseren. Er gebeurt veel, wielen worden opnieuw uitgevonden, technische (on)mogelijkheden worden onderzocht en de gedachte is soms dat er veel niet mogelijk is.
Op woensdag 22 april vanaf 10.00 uur ga ik met acht enthousiaste trainers gedurende twee uur het tegendeel ontdekken. Vanuit de ervaring dat er veel wél kan en vanuit de intentie om gezamenlijk al experimenterend op nog aansprekender werkvormen te komen.
We gaan aan de slag met wat kennismakingsoefeningen, inhoudelijk gerichte werkvormen en afsluiters van een trainingssessie. Het is hierbij goed te bedenken dat ik een training niet zie als (louter) kennisoverdracht maar zeker (en meer?) ook het aanreiken en oefenen van alternatief gedrag. Met als doel een (inter)actieve training met nóg meer impact!
Voor deze sessie hebben we plek voor acht trainers die in hun reguliere off-line trainingen ook gebruik maken van diverse werkvormen. Zij kunnen ook aangeven op welk inhoudelijk vlak zij nog actieve digitale werkvormen zoeken. Als die nog niet voorhanden zijn dan ontwikkelen we ze terplekke! Een echt experimenteer Lab waarin je kunt proberen, mag vallen en gesterkt weer door kunt gaan.”

Harry Muller is 14 jaar trainingsacteur en kent vele werkvormen. Met diverse collega’s is hij creatief bezig (geweest) offline werkvormen toepasbaar te maken binnen digitale werelden als Zoom.
Wij zoeken dus 8 vrijwilligers die graag a.s. woensdag 22 april van 10-12 uur via Zoom willen gaan experimenteren en willen gaan doen. En het is echt interactief!

Wil jij daar bij zijn? Mail dan naar Dick.Krikke@develhub.nl.
 

En voor al onze gestructureerde leerprofessionals die ook graag plannen….

Hier alvast het thema voor de Wisdom of The Crowd op dinsdag 28 april 08:30 uur. Een dagje later i.v.m. ‘Woningsdag’ op 27 april. Welke leerprofessional heeft nu nog geen ervaring met Webinars, virtual classrooms, online coaching, Teams, Zoom, Mural, etc…? Niemand toch? Dus dan is het juist nu tijd om de vervolgstap te gaan maken…
 
Hoe borg je dat wat mensen nu online leren, ook echt toegepast gaat worden in het werk?
Zeker als we langer thuis moeten blijven.
 
In deze tijd is borging en transfer dus meer dan ooit een thema, omdat je andere en extra efforts moet doen om de brug te slaan naar de werkpraktijk vanuit thuis.
In deze sessie van 60 minuten nemen we de 7 succesfactoren voor Online Transfer door en verzamelen we met de The Wisdom of the Crowd wat je bij elke factor online kunt doen naar je cursisten en klant.
 
Eigenaar van Expert Trainers, Laura van den Ouden, partner van Develhub en ook is zij trainer van het jaar 2019-2020, neemt ons mee met haar online ervaring en nu vanuit dit Transfermodel dat zij ontwikkelde en vervolgens delen we samen wat onze online ideeën voor borging en transfer zijn.
 
Doe jij mee met deze workout als start van de week? Zie deze link om de gegevens van Zoom te zien.
Tot dinsdag 28 april, starten we samen met een transfer als weekstart.

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond