Wisdom of the Crowd - learnings 4

14 april 2020 jolanda.vant.erve@develhub.nl


Tien tips over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt

Komende weken geeft atSync onze nieuwe partner in tien tips advies over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt. De tips zijn van toepassing op vergaderen, interactieve webinars, virtual classrooms etc. Deze week:
 

Tip #02 Denk goed na over de audio


Hoe wil je de audio regelen? Er zijn twee mogelijkheden via een geïntegreerde telefoonlijn (conference call) of via het internet. Bij een aantal software pakketten is het gebruikelijk om een met de software geïntegreerd telefoonlijn in te zetten. De geluidskwaliteit is vaak beter en eventuele vertraging op de lijn verstoort de interactie niet. Ook kan bij een tijdelijke verstoring van de online verbinding de sessie toch doorlopen via de telefoonlijn. Voor het gebruik van brainstormruimtes is in sommige software (bijvoorbeeld Adobe Connect) een verbinding middels telefoonlijn noodzakelijk om de audio met de deelnemer mee te verhuizen. Door de grote verbetering in stabiel internet en met de opkomst van Zoom en MS Teams is het ook steeds gebruikelijker om de audio direct via het internet te laten lopen. Zeker bij grote aantallen deelnemers is dit ook wat kosten betreft aantrekkelijker. Bij atSync raden we aan om als host, trainer of facilitator van de bijeenkomst altijd (ook) via een telefoonlijn in te bellen.

Als spreker, host of trainer van een online sessie is een goede headset aan te bevelen. Bij atSync geven wij de voorkeur aan een On-ear headphone met een microfoon (zoals op het plaatje).  Hiermee ben jij goed verstaanbaar en kun je alle deelnemers goed verstaan. Een headset zoals standaard bij een mobiele telefoon wordt geleverd raden wij af. Hier zit de microfoon vaak in het snoer verwerkt en dit kan veel ruis geven als deze bijvoorbeeld achter een kraag verstopt raakt.

Tot slot de achtergrondgeluiden. Als host of trainer is het van belang om op een rustige plek te gaan zitten. Bij interactieve sessies geldt dit uiteraard ook voor de deelnemers. Als de groep groter is zorg dan dat de software zo is ingesteld dat de microfoons van alle deelnemers uit staan en deze ook niet aan kunnen (kan vrijwel altijd vooraf worden ingesteld). De communicatie verloopt dan via de chat of een Q&A functie. Bij kleinere groepen waar wel onderling gesproken wordt kan het erg storend zijn als er achtergrond lawaai is. Dan is het goed om even met elkaar af te spreken je microfoon zelf te dempen als je niet aan het woord bent. Vaak heeft de host of trainer ook de mogelijkheid om deelnemers te dempen. Meer informatie, workshops en trainingen over hoe jij Online kunt werken/trainen/coachen, zie http://www.atsync.nl.

 

Onze collega’s bij VOV België hebben een vragenlijst uitgezet om te onderzoeken welke gevolgen de corona-crisis heeft voor L&D in België. Develhub is in gesprek om een soortgelijk onderzoek uit te zetten. Bij deze in elk geval de resultaten van hun onderzoek.
 
 
Afgelopen maandag hebben we een zeer boeiende Wisdom Of The Crowd-sessie gehad. Co-host Michiel Hulsbergen van Dialogue Trainers heeft de groep laten zien en ervaren hoe je online rollenspellen kan doen met avatars. Was een mooie sessie gericht op learning-by-doing.
 
 
Ken jij de tooling Mural al? Wij hebben daar de afgelopen periode een paar mensen over gehoord en de gebruikers zijn er super enthousiast over. Een ideale online whiteboard-tooling. Wat het is en wat het kan? Wij weten het zelf ook niet, daarom hebben we deze week met Alies Tax-Alberts afgesproken dat zij ons op dinsdag 14 april 08:30-09:30 uur in The Wisdom of The Crowd-sessie meeneemt in deze tooling Mural.
 
  • Ben jij van ook nieuwsgiering? Doe dan zeker mee!
  • Ben jij fan van Mural? Doe dan zeker mee om ons ook enthousiast te maken!
  • En of wil jij gewoon weer een workout hebben aan het begin van een nieuwe week?
 
Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. Zie hier de link voor alle data en de inlog voor Zoom. En nog een keer voor de zekerheid. Al deze sessies zijn kosteloos voor Develhub-leden èn niet-Develhub-leden. Juist nu in deze periode geldt meer dan ooit: Samen Sterk, Samen Verder.

 
 
In Nederland hebben we scherpe regels, maar bij onze zuiderburen België zijn die regels nog net iets strenger. "Pim heb ik 4 jaar geleden leren kennen tijdens een ATD en sindsdien altijd contact gehouden", aldus Dick. Zijn onderneming is helemaal gericht op positiviteit. Best wel een uitdaging in de laatste 4 weken. En toch houdt hij vast aan zijn visie. Hij geeft er zelfs in de komende maand op verschillende data een webinar over. En jij als Hollander bent ook van harte welkom in dit positieve webinar. Interessant om te luisteren en te ervaren hoe jouw Belgische L&D-collega’s er in zitten en wat zij aan het doen zijn. Inschrijven kan via deze link.

 
 
In een aantal van de Wisdom of The Crowd sessies was ook Antonie Knoppers actief deelnemer. Van hem ontvingen wij een interessant actueel artikel dat hij heeft geschreven. Wij delen dit graag met jullie. Zie het bijgaand pdf.bestand voor het artikel SPATIAL AWARENESS IN THE TIMES OF CORONA. (Antonie is ook Amerikaans en heeft het artikel in het Engels geschreven).
 
 
Onderstaand bericht hebben we ook op LinkedIn gedeeld, maar de kracht zit in de herhaling…
 
Wist je dit al? Lijst SBI-codes voor de TOGS is verder uitgebreid. Alle L&D Ondernemers met een SBI-code: 85.59.2 of 85.60 kunnen nu ook de TOGS aanvragen indien dit noodzakelijk is. Mede door de samenwerking tussen Nederlandse Raad voor Training en Opleiding en Develhub kan ik dit nieuws vandaag delen. Jouw SBI-code nog (steeds) niet op de lijst? Advies: vraag wel aan als jij vindt dat je er wel voor in aanmerking komt en vul jouw SBI-code in.
 
*Aanvullend bericht, zo hoorden wij van een Develhub-lid dat zij voor hun onderneming met de SBI-code ‘78202 Uitleenbureaus’ een aanvraag hadden ingediend en dat er ook al betaald is.
 
 
En als laatste voor deze week. Deze foto met onderschrift ontvingen wij via WhatsApp. De foto is ergens in een stad van Nederland genomen. ADAPTIEF LEREN EN HANDELEN IN ONZE STAD!


 

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond