Deel 1 nog niet gelezen? Lees hem hier terug.
Teruggekomen uit Valkenburg belde ik onze vrienden Martijn en Iris om te vragen of zij ervoor openstonden om samen met Ilse en mij het ‘Neckermann Strandbal’ vriendenweekend te organiseren. Vol enthousiasme over het verhaal en de samenwerking zeiden ze ‘ja!’. Nog niet wetende dat ik behoorlijk perfectionistisch zou zijn over de uitwerking 😉.
In het geheim spraken we af om de plannen en uitdagende puzzels voorafgaande aan het weekend te bespreken. Allereerst moesten we onze vrienden uitnodigen. Hiervoor ontwierp ik een ansichtkaart met een puzzel erop. Verstuurd van een geheimzinnige afzender ‘J. L.’, later bekend als ‘Joe Libyll’, een editorial writer bij The New York Times. Zette je de puzzel goed in elkaar, dan had je een QR-code om naar een schuifpuzzel te gaan. Loste je de schuifpuzzel op, dan werd je doorgestuurd naar een inschrijfformulier voor het weekend. Op alle onderdelen die we bedachten verstopte ik hints naar het verhaal van "The Joel Files”.
De anonieme uitnodiging voor het vriendenweekend. Met als hint een postzegel van Josef Neckermann tijdens de Olympische Spelen van 1960.
De voorpret was begonnen. Direct in de ‘Neckermann Strandbal’ app-groep gingen de speculaties over wie dit had verstuurd ten ronde. ‘The game was on!’
Via Whatsapp verstuurden wij audio-fragmenten van een door de computer gegenereerde Engelse mannenstem die iedereen verschillende missies gaf. Met het uitvoeren van de missies verdiende iedereen punten. Een van de vele missies was het vinden van een wachtwoord op een bestaande website van een advocatenbureau in Berlijn. Ik had de originele website in een iframe geplaatst en een extra navigatiebalk in een laag erboven toegevoegd. Klikte je op mijn link ‘Einloggen’, dan kwam je op een pagina waar een lamp aan en uit knipperde. In Morse-code kwam je achter het wachtwoord ‘juluma’. Wat ook een verborgen hint was , want de kleinkinderen van Josef Neckermann heten ‘Julia, Lucas en Markus’.
De lamp die op de website van een advocatenbureau uit Berlijn in Morse-code het wachtwoord prijs gaf.
Van alle missies, puzzels en verborgen hints kan ik nog een heel boek schrijven, dat zal ik je besparen. Maar wat heb ik een plezier gehad om dit samen met Ilse, Martijn en Iris te bedenken en uit te voeren. Allemaal ter voorbereiding op het weekend.
De dag van het weekend brak aan. Onze vrienden waren opgedeeld in drie groepen. Eigenlijk twee, maar wij als organisatie zaten ook in een groep om nog een poging te doen ons uit te sluiten als organisatoren. Beide groepen moesten verzamelen op verschillende carpoolplaatsen in de omgeving van Amsterdam. Terwijl zij zich verzamelden reden wij richting Vliegveld Twente om de rest van de laatste missie uit te zetten op een verlaten bunkerpark. Ilse reed, want ik zat met mijn laptop op schoot en maakte me klaar voor een digitale ‘mindf*ck’.
Let op, want nu wordt het technisch. Ik had een stukje software gemaakt om mijn locatie te ‘spoofen’. Met andere woorden, ik kon de telefoon van Joe Libyll doen geloven dat hij op een andere locatie was dan waar wij daadwerkelijk reden. Vervolgens deelde ik via Whatsapp de live-locatie met een groep en stuurde het berichtje ‘Follow me…’. Met de pijltjes-toetsen van mijn toetsenbord verplaatste ik de nep-locatie naar een paar struiken naast de carpoolplaats. Daar hadden we eerder die ochtend een pakketje neergelegd met daarin een USB-stick in de vorm van… een piano. 😉
Diverse puzzels en mysteries, vergelijkbaar met die in escape rooms, volgden elkaar op. Intens was de zoektocht om de erfenis van de familie Joel veilig te stellen. Geleidelijk ontvingen ze de coördinaten om naar het door ons geboekte vakantiehuis in Duitsland te navigeren. In het huis was een bioscoop. Tijdens een bijeenkomst presenteerde ik de 'hints' die men kon ontdekken in de puzzels. Allemaal waren ze verrast toen ik onthulde dat de mysterieuze opdrachtgever 'Joe Libyll' eigenlijk een anagram was van (misschien had je het al door) 'Billy Joel'. Langzaam maar zeker kwam de waarheid boven water. Compleet voldaan keken we naar de indrukwekkende documentaire "The Joel Files”. Hoe gaaf was het om dit te organiseren. Elk van ons heeft hieraan bijgedragen en de herinnering zal ons altijd bijblijven. Fantastisch! Samen kijken we uit naar het volgende avontuur dat voor ons georganiseerd wordt...
Kluis waarin de erfenis verborgen ligt.
Met een geluidsopname op de USB-stick kon je de kluis-code terugluisteren en proberen de kluis te openen. Al deze creativiteit stop ik maar al te graag in onze digitale leeroplossingen. Wil je een keer iets anders dan ‘weer’ een stoffige e-learning?
Neem contact op en daag ons uit! PS. Zet de hoofdletters van het begin van elke zin van de laatste twee alinea’s boven de kluis eens achter elkaar. 🕵️ Dan weet je wie je moet hebben…
Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director
Digital Chefs | Learning Technologies
📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail? Abonneer je dan op "Aan tafel!" via deze link: https://digitalchefs.nl/aantafel