Nationale Artificial Intelligence cursus nu online!

23 januari 2019 iris@rmmbr.com
Drie gerenommeerde organisaties (Al for Good, ICAI en Elephant Road) bieden alle Nederlanders vanaf deze maand een gratis online cursus over Artificial Intelligence (AI) aan. De informatieve én onderhoudende cursus hebben ze zelf ontworpen. Drijfveer is hun frustratie over het gebrek aan kennis over AI bij zowel de jeugd als de ouderen. ’Wij willen op deze manier voorkomen dat Nederlanders de boot missen. AI is namelijk de meest ingrijpende technologische ontwikkeling ooit, met verregaande gevolgen voor ons allemaal’, aldus de makers.
 

De online cursus is geïnspireerd op het Finse ‘Elements of AI’. De Universiteit van Helsinki ontwikkelde een AI-cursus voor alle Finnen. In mei 2018 riep Jim Stolze in het Financiële Dagblad op tot een soortgelijk initiatief voor Nederland. Stolze: “Ik had niet verwacht dat die oproep zo veel enthousiasme teweeg zou brengen. Dat er zo veel partijen achter zijn gaan staan, betekent dat we ons doel waarschijnlijk gaan bereiken: iedereen in Nederland bekend maken met AI.” 

 
Twee uitdagingen

Iris Koolen, één van de initiatiefnemers, licht toe waarom dat zo belangrijk is. ‘Ontwikkelingen op het gebied van technologie en digitalisering leiden tot een andere arbeidsmarkt waarbij  nieuwe vaardigheden en kennis worden gevraagd: de zogeheten 21st century skills. Ook beïnvloeden technologische ontwikkelingen zoals AI en robotisering de werkgelegenheid van grote groepen werknemers. Dit levert Nederland twee grote uitdagingen op. Ten eerste: hoe voorkomen we dat we straks geconfronteerd worden met een immens tekort aan werknemers met de juiste skills? En ten tweede: hoe vermijden we het ontstaan van een kloof tussen een relatief kleine groep werknemers mét de benodigde digitale skills en een grote middengroep zonder die skills?

 
Gefundeerde besluiten

Koolen hoopt dat overheid, scholen en bedrijfsleven samen meer verantwoordelijkheid gaan nemen om te realiseren dat zoveel mogelijk Nederlanders over (basale) kennis van AI beschikken. ‘Kennis verspreiden begint uiteraard op scholen, maar dus ook online voor Nederlanders van alle leeftijden’, aldus Koolen. Want eigenlijk heeft iedereen kennis van AI nodig. Veel mensen vanwege hun  loopbaanontwikkeling maar snappen hoe een zelfsturende systeem werkt en echt kunnen meepraten over deze ontwikkeling is voor iedereen relevant. Dan neem je wellicht toch meer gefundeerde besluiten over wat je wel of niet koopt en hoe je omgaat met je eigen data.’

 
Meer informatie

De cursus is vanaf deze maand beschikbaar op www.ai-cursus.nl. Voor meer informatie zie meegestuurde aanvullende informatie of neem contact op met: Iris Koolen via email Iris@elephantroad.nl of mobiel 06 15016485.
 

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond