Learning Technologies 2018

10 februari 2018 john.may@creative-learning.nl
Op 31 januari en 1 februari was er in Londen weer het Learning Technologies congres. Het jaarlijkse congres waar de laatste stand van zaken en nieuwste ontwikkelingen op het gebied van leertechnologie voorbijkomen. NVO2 en VOV waren hierbij aanwezig met een Nederlandse en Belgische delegatie van ongeveer 30 personen. Deze groep ontmoette elkaar de avond ervoor traditioneel in het Italiaanse restaurant Paperdella om kennis te maken met elkaar en verwachtingen en contactgegevens uit te wisselen.



Op de eerste dag schetste de opening key-note van Rohit Talwar een beeld van een veranderde wereld waarin Artificial Intelligence en robots geïntegreerd worden op de werkvloer. Wat betekent dit voor organisaties, voor medewerkers en voor managers? Hoe geef je leiding aan een team waarin zowel mensen als robots zitten en waar menselijke intelligentie gecombineerd wordt met kunstmatige intelligentie? Dit vergt nieuwe kwaliteiten van managers en andere organisatievormen.



Hierna zoomde het congres in op wat dit betekent voor L&D. In de maatschappij komen er steeds meet AI toepassingen in de vorm van Chatbots en robots, maar in L&D blijft dit achter. Dit blijft gedurende het hele congres het centrale thema. Zowel op de sessies in het congres als op de beursvloer waar ook hele interessante onderwerpen besproken worden.
 
Deze beursvloer groeit elk jaar en herbergt alle relevante spelers in het LeerTechnologie domein. Wil je een overzicht hebben van wat is hot dan geeft de beursvloer een mooi overzicht van de belangrijkste producten en leveranciers. Mooi om te zien is bijvoorbeeld dat het aantal leveranciers van AI gedreven leerportalen steeds groter aan het worden is. Denk hierbij aan leveranciers zoals onder andere Degreed, TriBridge, Filtered, Fuse, Tessello, Red Panda, Anotherday en ongetwijfeld nog een aantal anderen welke ik gemist heb. Tevens schuiven de traditionele LMS leveranciers op naar Talent oplossingen. Maar ook zijn er nieuwe spelers zoals bijvoorbeeld LinkedIn Learning.



Op deze beursvloer worden ook een groot aantal en hele mooie sessies verzorgd. Een heel inspirerend verhaal op de beursvloer was bijvoorbeeld het verhaal van Donald Clarck over chatbots. Hier noemde hij een aantal aanspreken voorbeelden waar chatbots heel succesvol zijn of gewoon faalden. Chatbots kom je nu al op meer plekken tegen dat je in eerste instantie zou vermoeden. En chat is als communicatie efficiënter en effectiever dan websites of mail. Deze AI gestuurde chatbots moeten ook leren. Zij leren van het gebruik door grote aantallen deelnemers.



Of je nu het congres bezoekt of alleen de beursvloer, Learning Technologies is een hele waardevolle ervaring voor HRD professionals die op de hoogte willen blijven van wat er gebeurd op het snijvlak van technologie en leren. Voor diegene die het congres gemist hebben organiseren NVO2 en VOV op 8 maart een meeting waar de deelnemers hun ervaring delen. Een uitgelezen moment om alsnog kennis te nemen van de highlights van het Learning Technologies congres. Houd hiervoor de evenementen kalender van NVO2 in de gaten.
 
John May
Adviseur Leertechnologie NS en bestuurslid NVO2

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond