Inspireren leidt tot leren

3 mei 2023 Remco van den Hout - Digital Chefs
Aanstaande vrijdag is het Bevrijdingsdag! Mijn inziens de belangrijkste feestdag van het jaar. Het is een feestdag waarvan iedereen begrijpt waar hij voor staat. In tegenstelling tot andere feestdagen. Vraag mensen in je omgeving maar eens om de betekenis van Pinksteren. Weinig kunnen je vertellen dat hiermee de herdenking van de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen van Jezus wordt bedoeld. šŸ¤” Aha…Volgens onze overheid is Bevrijdingsdag een officiĆ«le feestdag. Toch zijn de meeste mensen slechts om de 5 jaar vrij? 5 mei 2025 is de dag om naar uit te kijken. Absurd als je het mij vraagt. Bevrijdingsdag is voor mijn collega’s bij Digital Chefs elk jaar een vrije dag. Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend, sta daar bij stil.

Over vrijheid gesproken, hoe zit dat met de vrijheid om te leren? Geeft jouw organisatie jou de vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan? Zelf te experimenteren en leren van je fouten? Vaak zie je dat het leeraanbod bestaat uit trainingen en e-learnings die jou vertellen ‘hoe’ je je werk moet doen. In plaats dat jij de ruimte en middelen krijgt om tot het gewenste en misschien wel ‘beter’ resultaat te komen.

Inspireren leidt tot leren

Momenteel zijn we voor een klant druk bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van een digitaal portfolio waarin de medewerker zelf de regie heeft. Hiermee inspireren wij hen over diverse thema’s, doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie in combinatie met het leeraanbod. Vervolgens kunnen zij zelf een carriĆØre pad (stappenplan) samenstellen om hun persoonlijke doelen te behalen. Met inspiratie creĆ«er je een krachtige intrinsieke motivatie om ermee aan de slag te willen.

Er zijn verschillende redenen waarom inspiratie zo effectief is:
  1. Passie: Inspiratie kan voortkomen uit een diepgewortelde interesse of passie voor een onderwerp. Wanneer medewerkers geĆÆnspireerd zijn, zijn ze bereid om meer tijd en energie te investeren in het leren en het verbeteren van hun vaardigheden.
  2. Doelgerichtheid: Inspiratie helpt medewerkers hun doelen en dromen te visualiseren. Dit geeft hen een duidelijke richting en stelt hen in staat om zich te focussen op het ontwikkelen van de nodige vaardigheden om hun doelen te bereiken.
  3. Zelfontplooiing: GeĆÆnspireerd raken door anderen of door succesverhalen kan medewerkers aanmoedigen om hun eigen potentieel te ontdekken. Ze willen leren en groeien om het beste uit zichzelf te halen en hun grenzen te verleggen.
  4. Nieuwsgierigheid: Inspiratie kan de nieuwsgierigheid prikkelen, waardoor medewerkers vragen gaan stellen, willen ontdekken en meer over een onderwerp te weten willen komen. Deze nieuwsgierigheid drijft het verlangen om te leren en te groeien.
  5. Verbondenheid: Inspiratie kan medewerkers het gevoel geven deel uit te maken van een groter geheel. Ze willen bijdragen aan een gemeenschap, een vakgebied, of een betere wereld. Dit gevoel van verbondenheid motiveert hen om zichzelf te ontwikkelen en kennis op te doen.
  6. Zelfvertrouwen: Wanneer medewerkers geĆÆnspireerd zijn, krijgen ze meer vertrouwen in hun eigen capaciteiten. Dit zelfvertrouwen leidt tot een positieve cyclus van leren en groeien, waarbij succes leidt tot meer vertrouwen en de motivatie om door te gaan met leren.
Al deze factoren dragen bij aan een sterke intrinsieke motivatie om te leren, die leiden tot een hogere mate van betrokkenheid, doorzettingsvermogen en uiteindelijk betere leer- en business resultaten.

Heb ik je geĆÆnspireerd om na te denken over de vrijheid binnen leren? Of om je werkgever aan te sporen je ook jaarlijks vrij te geven? šŸ˜‰ Alvast een fijne Bevrijdingsdag! šŸ‡³šŸ‡± šŸŽ‰

Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director
Digital Chefs | Learning Technologies
 
šŸ“¬ Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail? Abonneer je dan op "Aan tafel!" via deze link: https://digitalchefs.nl/aantafel

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond