Gered uit een gekaapt vliegtuig

31 mei 2023 Remco van den Hout - Digital Chefs
Ik kijk uit het raampje van het vliegtuig waar wij zojuist aan boord zijn gestapt. Samen met Niels, een goede vriend van mij, maken we nog een selfie en posten die op Facebook met de tekst ‘Op naar Ibiza!’. Dat vonden we wel grappig, want niemand van onze vrienden en familie wist dat we in dit vliegtuig zaten. We zitten nog maar net en er klinkt plots een hard geschreeuw vooraan in het vliegtuig, bij de business class. Voordat we het weten zien we overal om ons heen gewapende mannen met bivakmutsen op.De stewards en stewardessen werden gecommandeerd om op de grond te gaan liggen met hun handen op het hoofd. Tegen de passagiers werd geschreeuwd om het hoofd naar beneden te houden en vooral niet te kijken. Mijn hart bonst in mijn keel. Af en toe zie ik de benen van de gewapende ‘kapers’ langs mij lopen en klinkt het snikken van een passagier die het allemaal even teveel werd.

Dan klinkt er plots een harde knal en opnieuw luid geschreeuw. Dit keer niet van de kapers, maar van een elite team van de Nederlandse Special Forces. Wij zaten achterin het vliegtuig en de gewapende kapers vluchtten onze kant op. “On the ground, on the ground!” riepen de militairen richting de kapers. Een kaper die naast mij in het gangpad stond werd vastgepakt en hardhandig over de lege vliegtuigstoel voor ons gesmeten. De kapers waren overmeesterd!

Dit was allemaal toch een stuk realistischer dan ik mij van tevoren had voorgesteld… Ik was door Dennis van KLM Learning & Development uitgenodigd om deze Hijack-oefening van de Nederlandse Special Forces bij te wonen. Dennis was als trainingsacteur een van de kapers, die ook hardhandig was aangepakt. Volgens mij heeft hij er toen nog een flinke rugblessure aan overgehouden.

Door realistische oefeningen als deze blijven de militairen getraind wanneer er daadwerkelijk een situatie als deze plaatsvindt. Deze oefening is voor de militairen van de Nederlandse Special Forces dan ook bloedserieus. Letterlijk, als je zag hoe gehavend sommige trainingsacteurs, in de rol van kapers, uit het vliegtuig stapten.

Na afloop werd in een hangar aan ons, burgers, een uitleg gegeven over het materieel van de militairen. Al om al een hele interessante en memorabele ervaring!

Niet alleen voor militairen, maar ook binnen andere branches wordt simulatie ingezet om personeel voor te bereiden op allerlei situaties. En dit hoeft niet altijd een fysieke simulatie te zijn. Soms is de doelgroep te groot of is het logistiek erg lastig om iedereen op locatie te krijgen. Voor Jumbo Supermarkten en La Place Restaurants hebben we al een aantal digitale (prijswinnende) Serious Simulation Games ontwikkeld om in een veilige omgeving praktijkervaring op te doen.

Entrée - Serious Simulation Game

Inmiddels hebben wij behoorlijk wat ervaring opgedaan met het ontwikkelen van dergelijke games, dat wij het tijd vonden om een Serious Simulation Game te ontwikkelen die we als product op de L&D-markt brengen. Met als resultaat ‘Entrée - Serious Simulation Game’. Een game om medewerkers te trainen in klantcontact. Of dit nu voor bijbaners, salesmedewerkers of andere rollen binnen de organisatie is, de content is in te vullen naar eigen inzicht. Wij dragen zorg voor schitterende illustraties afgestemd op de huisstijl en werkplek(ken) van de organisatie.

Heb ik je aandacht gekaapt? Bekijk de productpagina van Entrée op onze website en neem contact op voor een demo of meer informatie!

ATD Conference & EXPO 2023

Terwijl ik deze blog aan het typen ben zit ik, toevallig, ook in het vliegtuig en kijk ik uit het raampje neer op het wolkendek boven Groenland. Deze week breng ik met een Nederlands/Belgische/Britse delegatie (vanuit o.a. DevelHub) een bezoek aan het ATD (Association for Talent Development) Conference & EXPO in San Diego. Mijn blog volgende week zal ik wijden aan de ervaringen en inspiratie die ik tijdens mijn bezoek op doe. See y’all later folks! 🇺🇸

Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director
Digital Chefs | Learning Technologies
 
📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail? Abonneer je dan op "Aan tafel!" via deze link: https://digitalchefs.nl/aantafel

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond