Digitaal Toetsen: Innovatie in een traditionele wereld

25 oktober 2019 jolanda.vant.erve@develhub.nl
In deze dynamische wereld zijn professionele groei en ontwikkeling steeds belangrijker. Wereldwijde ontwikkelingen gaan steeds sneller. Niet alleen in technologie, maar ook in wet- en regelgeving. Hoe zorg je er als organisatie voor dat medewerkers zich blijven ontwikkelen in dat continu veranderende landschap?
Citrus Andriessen heeft hier als partner in digitaal toetsen een duidelijk beeld bij. Er is altijd ruimte voor professionele ontwikkeling en persoonlijke groei. Waar je ook staat in je carrière. Algemeen directeur Martin van den Berge schetst ons de wereld van toetsing, digitalisering en examinering. 


 
“We merken dat er vooral in de zakelijke markt een sterke behoefte is aan toetsing rondom wetgeving. Bedrijven moeten aan steeds meer richtlijnen voldoen en bovendien kunnen aantonen dat ze er actief mee bezig zijn,” geeft Van den Berge aan. “De AVG is een goed voorbeeld, deze wetgeving verandert nogal wat in de manier waarop met persoonsgegevens omgegaan mag worden. Zo mag je cv’s na een sollicitatieronde maar een bepaalde periode bewaren. Maar zijn de betrokken medewerkers daarvan op de hoogte? Organisaties moeten dat kunnen aantonen. Toetsen is daar een mooi middel voor. Het geeft inzicht in het kennisniveau en tegelijkertijd toon je aan dat je actief iedereen op de hoogte houdt.”
 
“Juist voor deze zakelijke markt hebben we Optimum Sprint ontwikkeld. Een toegankelijke softwareoplossing waarmee je eenvoudig, snel en praktisch kunt toetsen. Zo krijg je een duidelijk beeld van het kennis- en inzicht niveau van jouw medewerkers. Retailer Wolkyshop gebruikt deze oplossing al met succes.” 


Van papier naar digitaal

“Ons werkveld, de wereld van toetsen en examinering, is over het algemeen vrij traditioneel en afwachtend. Dat traditionele component zien we bijvoorbeeld terug in het publieke onderwijs. Daar worden veel toetsen nog gewoon met pen en papier afgenomen. Terwijl er nu en in de toekomst hele generaties opgroeien met telefoon en ipad, blijven scholen hierin achter.

Daar zijn logische redenen voor te bedenken, het kost nu eenmaal veel tijd om een digitale toets op te bouwen. Daarbij kost het ook tijd om met een dergelijke oplossing te leren werken. En docenten hebben al een ontzettend hoge werkdruk. Maar uiteindelijk bespaart digitaal toetsen veel tijd en komt het de kwaliteit van de examens ten goede.

Overigens loopt Nederland voorop in dit vakgebied. In Duitsland gebeurt bijvoorbeeld vrijwel alles nog op papier, een interessante groeimarkt dus.”
 
“Het private onderwijs heeft de digitalisering al een stuk meer geadopteerd. Behalve dat daar meer middelen beschikbaar zijn, hebben zij ook meer te maken met kortdurende opleidingen die vaak op afstand plaatsvinden. Daarom is digitalisering van toetsen een veel logischere stap voor die sector.”
 

Innovatie

“Wij geloven in de kracht van innovatie. Maar om die innovatieve oplossingen uit te voeren, moet er eerst een goede voedingsbodem zijn. Daarom werken we met focusgroepen. Daar bespreken we nieuwe ontwikkelingen met onze klanten en peilen we waar hun behoeftes liggen. Met deze focusgroepen draaien we tevens pilots van nieuwe producten. Aan de hand van die pilot en de informatie die we terugkrijgen van onze klanten kunnen we het product verbeteren, zodat we een grondig getest product op de markt kunnen brengen. Zo vliegen we ook de uitrol van ons compleet vernieuwde premium platform Optimum Assessment aan. Verschillende exameninstellingen werken al met dit innovatieve systeem.”

“Een mooi voorbeeld van een innovatieve oplossing in de toetingswereld is de inzet van kunstmatige intelligentie om fraude te voorkomen. We herkennen bijvoorbeeld kandidaten aan de hand van hun biometrische kenmerken. De toezichthouder krijgt een melding wanneer het gebruik van het toetsenbord herkend wordt en iemand dus blijkbaar al een keer eerder het examen heeft gedaan. Het systeem herkent dat persoon A de toets eerder maakte en dat hij dus niet persoon B is, die hij zegt te zijn. Zo wordt het lastiger om een toets te maken in naam van iemand anders.”
 

Toekomstbestendig

“Ook de mogelijkheid tot ongestoorde afnames is een mooi voorbeeld van innovatie. We horen nog vaak dat een digitale toets onderbroken wordt omdat de internetverbinding niet goed werkt. Dat is niet alleen frustrerend voor de examenkandidaat, het kan ook betekenen dat examens opnieuw moeten worden ingepland. Om dit te voorkomen hebben we gezocht naar een oplossing waarbij examens gewoon kunnen doorgaan, ook als de verbinding wegvalt. Dit is vooral interessant voor gebieden waar internet nog niet zo stabiel is als hier in Nederland. Een mooie tool om onze internationale ambities waar te maken.”

“De wereld digitaliseert in rap tempo. We merken dat steeds meer organisaties de overgang van papier naar digitaal maken. Met goed advies, deskundige begeleiding en een toekomstbestendig toetsingsplatform is het mogelijk om op een verantwoorde, veilige manier te blijven toetsen. Het is een kwestie van tijd voordat de toetswereld helemaal digitaal is.”



Auteur Martin van den Berge

 

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond