Conferentiebezoek UNLEASH Amsterdam

4 december 2018 Eemke.euverman@han.nl

Wat is UNLEASH (eerder HR Tech World)?

Een tweedaagse beurs gericht op HR brede onderwerpen met ook een L&D programmalijn. Het is een snel groeiende beurs met meer dan 5000 internationale bezoekers. De organisatie (CEO, Marc Coleman) biedt een platform op het thema: toekomst van werk en technologie.


In totaal komen in Amsterdam 200 experts en zij verzorgen  presentaties, workshops, demonstraties en tafel discussies. Het gehele jaar worden in verschillende hoofdsteden over de wereld beurzen georganiseerd, de volgende UNLEASH is 19 en 20 maart 2019 in Londen. Kijk hier voor meer informatie.

Ik bezocht dit jaar de eerste dag (20 maart) van deze beurs. Het is een mogelijkheid me te voeden met nieuwe indrukken en hopelijk ook nieuwe L&D inhoud. Hieronder bespreek ik mijn ervaringen op basis van vijf onderwerpen: kern keynote sprekers, bezochte workshops, op de beursvloer, tips bezoek conferentie en waardering event. 
 

Kern keynote sprekers

Een belangrijke publiekstrekker van dergelijke conferenties zijn de keynote sprekers. In totaal zijn er over de twee dagen zes sprekers geweest. Ik heb twee van deze sprekers bezocht. Van alle sprekers heb ik de kernboodschappen in willekeurige volgorde in onderstaande tabel verwerkt.

Bezochte workshops

Ik heb de volgende workshops bezocht:

Nieuwe technologie
Upskill – presentatie Jay Kim


Business impact van artificial intelligence en augmented reality en de de toepassing van deze technologie. Een mooie toepassing van deze techniek bij Boeing (foutmarge 0%) door middel van google glass en ‘skylight’ software. Een expert is direct producer van content en leermiddelen door middel van deze techniek. 
 
Kim liet een handige indeling zien voor gebruik van verschillende technologische middelen, van laptops tot ‘smart glasses’. Bekijk hier de presentatie
 

L&D en Topsport
Nyenrode, Bartel Berkhout
Programma Manager  
Bertel leidde een rondetafel gesprek over het leiderschapsprogramma voor ex-topsporters aan Nyenrode. Deze specifieke doelgroep wil graag een bijdrage (legacy) leveren. Iets terug geven en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Op het moment dat je tijdens dit programma deze dieper liggende ‘drive’ bereikt ontstaat er een magisch moment. Er komt letterlijk energie vrij en een versnelling in de eigen leiderschapsontwikkeling. Tijdens het gesprek werden belangrijke ontwerp elementen voor een dergelijk programma besproken: coaching, echte en uitdagende opdrachten, samenwerken met verschillende doelgroepen en reflectie. Ik heb binnenkort een afspraak met Bartel om over een mogelijke samenwerking te praten.

Bekijk hier meer informatie over het programma.
 
Hoe leren werkt!
PA Consulting Group, Nick Shackleton-Jones
Director Learning and Performance InnovationLeren van medewerkers dient in de toepassing te liggen van het dagelijks werk en de prestaties de medewerkers verrichten. Hij vraagt aandacht voor het perspectief van de lerende. De kern van zijn presentatie vind je hier.

Later ontmoette ik Nick Shackleton-Jones en sprak met hem over mijn ervaringen. Hij schreef hier ook een kort stuk over in zijn blog over UNLEASH. Op het moment dat hij in Nederland is zal hij onze opleiding bezoeken. Hier zie en hoor je Nick aan het woord.

Op de beursvloer

Je ziet op de beursvloer bedrijven met technologische oplossingen voor het managen van HR; sommige bieden totaal oplossingen (SAP, Oracle, Lumesse) en anderen bieden specifieke software/tools (talent development, app learning).

Aan de andere kant zie je veel aandacht voor de menselijke kant, waarbij het gaat om ‘experience’ of ‘journey’ van talenten en het ontwikkelen van een community. Op dit gebied zijn er bijzonder mooie applicaties, waaronder een applicatie waar je alle medewerkers in beeld hebt als een sterrenwolk en ziet welke informatie (kennis, thema’s) medewerkers uitwisselen. Een stap verder is medewerkers via ‘machine learning’ met dezelfde interesses aan elkaar koppelen.  

Mooi aan de beurs waren de start-ups. Zij deden ook mee aan de competitie. De winnaar was het Belgische bedrijf MobieTrain. Klik hier voor meer informatie.  

Tips bezoek conferentie

  • Bereid je voor en kijk welke workshops je wilt bezoeken. De meeste grote conferenties hebben een app met een programma en een planning.
  • Sla 1 ronde workshops over om de beursvloer te bezoeken. Het is dan vaak wat rustiger en je hebt voldoende ruimte en aandacht van iedere standhouder/bedrijf.
  • Neem tijd voor het maken van aantekeningen tijdens de workshops en tussen de gesprekken door, want daarmee kan je ook snel een blog schrijven en informatie opnieuw doorlezen.
  • Drink voldoende water, want je loopt toch wat meters af op zo’n dag en zo voorkom je hoofdpijn.
  • Pak de kans om te vertellen wie je bent en waar je werkt, neem pr-materiaal mee en ‘old school’ visitekaartjes.
  • En als je L&D experts tegenkomt, vraag gerust bij een bezoek in Nederland of zij een workshop willen verzorgen. Als ze positief reageren, stuur dan een bericht via LinkedIn en ga ze volgen.
 

Waardering

Het is een mooie en goed georganiseerde beurs met een breed HR perspectief. De L&D programmalijn is aantrekkelijk door de internationale bedrijven en sprekers. Inhoudelijk zijn er op L&D gebied betere beurzen (ATD en Elliott Masie's Learning).

Kijk hier voor een lijst met belangrijk e-learning conferenties.

Voor onze hogeschool (studenten en medewerkers) heb ik met de organisatie een afspraak voor een behoorlijke korting op de entreeprijs van 75% voor medewerkers en 90% voor studenten.

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond