AVG: Better safe than sorry

2 oktober 2023 Remco van den Hout - Digital Chefs
“Hi pap, ik heb mijn telefoon laten vallen en hij doet helemaal niets meer… Ik verstuur dit appje via de telefoon van een vriend. Zou je geld willen overmaken naar mijn vriend zodat ik een nieuwe telefoon kan kopen?”Oh nee, een van mijn kids van 3 en 6 heeft zijn/haar telefoon laten vallen. Laat ik dan maar snel geld overmaken naar die vriend met buitenlands rekeningnummer! Maar wacht eens even… mijn kinderen hebben helemaal nog geen telefoon. Hoe zouden zij aan een telefoon zijn gekomen, zonder dat ik hier iets van weet? Of wilt misschien iemand misbruik maken van mijn welgemeende vaderschap-intenties? 🧐

Dit soort berichtjes komen wekelijks binnen op mijn telefoonnummer. Afgelopen jaren heb ik van alles voorbij zien komen. Mailtjes over erfenissen van een rijke onbekende oom, belletjes van Microsoft, herinneringen van onbetaalde rekeningen van de Belastingdienst (of waren die misschien wel terecht…), smsjes over het betalen van invoerrechten over een pakketje die ik nooit heb besteld en nog veel meer.

Ik denk dat ik voor alle Nederlandse ondernemers spreek. Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) dan liggen je persoonsgegevens (naam, telefoonnummer en adres) op straat. Iedereen kan op de website van de KvK voor een klein bedrag je persoonsgegevens kopen. Als ondernemer kun je er wel voor kiezen dat er bij je onderneming een melding komt dat je niet benaderd wenst te worden voor commerciële doeleinden. Dat zal oplichters afschrikken!

Maar goed, ik weet dat dit nu eenmaal de realiteit is en ben enorm scherp op alles wat er op mijn telefoon en adres binnenkomt. Anonieme nummers en onbekende 06-nummers neem ik niet meer op en mailtjes met onduidelijke afzender of verdachte subject lines verdwijnen direct in de SPAM-folder.

Toch jeukt het weleens om te kijken wat er gebeurt, als je toch ingaat op zo’n mailtje of appje… Dat vroeg James Veitch, Engelse cabaretier, auteur en TED-spreker, zich ook af. Dit is wat er gebeurt als je reageert op een SPAM-mailtje:Alle gekheid op een stokje. Helaas is niet iedereen zich bewust van deze frauduleuze praktijken. Ik heb mijn ouders al meerdere keren moeten helpen nadat ze op een verkeerde link uit een Facebook-messenger berichtje of mailtje hebben geklikt.

Mede daarom heeft de bescherming van persoonsgegevens bij ons (Digital Chefs) de hoogste prioriteit. Is het niet noodzakelijk om persoonsgegevens op te slaan, doe het dan niet! “Ja maar, het is zo leuk om iemand met zijn voornaam aan te spreken!” of “Iedereen houdt toch van een kleine attentie op zijn/haar verjaardag?”. Klopt allemaal, tot die gegevens om welke reden dan ook op straat komen te liggen. Voor ons is de vuistregel: hoeft het niet, doe het niet. Zorg dat je altijd conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) werkt.

Recentelijk hebben wij een geweldige portfolio-app voor luchtvaartmaatschappij KLM ontwikkeld. Met deze iPad app kan het KLM personeel zijn/haar portfolio samenstellen en collega’s vragen om feedback. Aangezien portfolio-content en de feedback/beoordelingen persoonlijke data is, was het van groot belang om toegang tot deze data te beschermen. Dit resulteerde in een encrypted app waarbij alle communicatie via een end-to-end encryptie versleuteld wordt. In Nijntje-taal, dit betekent dat alleen de verzender en de ontvanger de beoordelingen/feedback mogen lezen en niemand anders.

Een van de onderdelen van ons werkproces is het vroegtijdig aansluiten van ICT en de Privacy & Security officers van de organisatie waarvoor wij een digitale leeroplossing ontwikkelen. Te vaak werd het aanhaken van deze afdelingen/personen uitgesteld tot oplevering van de leeroplossing met alle gevolgen van dien. Denk aan bijvoorbeeld andere privacy & security-policies dan door de opdrachtgever (L&D) in eerste instantie gedacht, koppelingen met interne systemen die de aandacht van een andere leverancier vereisen, te volle agenda dus geen tijd etc. Hoe eerder je dit aanvliegt, des te beter. Zowel in het contact met deze afdelingen als in efficiency. Laat onze Technische Chefs eentjes en nulletjes praten met jullie ICT-specialisten en ze zijn er (vaak) binnen het kwartier uit.

Zin om ook eens de eentjes en nulletjes over te laten aan een expert? Onze Technische Chefs zitten voor je klaar!

Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director
Digital Chefs | Learning Technologies
 
📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail? Abonneer je dan op "Aan tafel!" via deze link: https://digitalchefs.nl/aantafel

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond