Wisdom of the Crowd - learnings 6

29 april 2020 jolanda.vant.erve@develhub.nl
Maandagochtend 20 april gestart met de #21 Wisdom of The Crowd-sessie. Deze keer samen met Rian Verkooijen. Zij heeft ons meegenomen op een digitale ontdekkingsreis van 60 minuten door de wereld van verschil. Extravert versus Introvert, Mensgericht versus Taakgericht, Daadkrachtig, Invloedrijk, Stabiel, Consciëntieus? En dat in de huidige context van online werken. In deze bijgaande link kan je samenvatting zien van 14 minuten.

 
Develhub-partner atSync geeft 10 tips over hoe je zo goed mogelijk online met groepen werkt. De tips zijn van toepassing op vergaderen, interactieve webinars, virtual classrooms etc..
 

Tip #04 Creëer de juiste verwachtingen 


De term “webinar” is een verzamelnaam voor een heel scala aan online bijeenkomsten. Voor deelnemers kan dit verwarrend werken. In sommige sessies zitten 1000 deelnemers en is niet of nauwelijks interactie mogelijk. In andere sessies, zoals een Virtual Classroom, wordt gewerkt met kleine groepen. Elke deelnemer kan daarbij ieder moment persoonlijk worden aangesproken om mondeling zijn of haar reactie te geven.
 
Daarnaast kan de doelstelling van de online bijeenkomst verschillen. Zo zijn er grofweg de volgende sessies te onderscheiden:
  • Vergaderen
  • Leren
  • Presenteren / kennisoverdracht
  • Verkopen
Voor deelnemers is het niet altijd duidelijk wat de doelstelling is van de online bijeenkomst waar zij aan deelnemen. Een voorbeeld van een situatie waarin het vaak mis gaat is wanneer deelnemers denken dat zij iets zullen leren (in de vorm van een online presentatie) maar waar na 10 minuten kennisoverdracht de overige 50 minuten worden besteed aan het verkopen van een achterliggend product of dienst.
 
Wanneer de verwachtingen niet matchen met de praktijksituatie blijkt dit één van de belangrijkste redenen waarom deelnemers vroegtijdig afhaken. Communiceer dus altijd duidelijk wat voor soort bijeenkomst het is en wat de doelstelling is zodat de juiste verwachtingen worden gecreëerd.
Meer informatie, workshops en trainingen over hoe jij Online kunt werken/trainen/coachen, zie: http://www.atsync.nl.
 

Best practice – Waternet Academy: meer glans en energie in je loopbaan!

Tijdens de HUB Senior Academies bracht Waternet Academy een schitterend online programma naar voren, inclusief virtuele ontmoetingen/webinars. Een gelukkige medewerker, wat is dat? Dit zijn medewerkers die niet vaak ziek zijn, altijd bereid zijn een stapje meer te doen, anderen te motiveren en de organisatie laten bloeien. 
Helaas is dat niet altijd voor alle medewerkers het geval. Niet elke medewerker zit goed 'in zijn vel' of voelt dat hij/zij op de juiste werkplek zit. Er zijn 3 essentiële elementen die binnen een loopbaan van elke medewerker in beeld moeten zijn om richting en sturing te geven aan werkgeluk. Deze elementen zijn gelijk aan die van talentmanagement. Een loopbaantraject kan hier inzicht in geven. Dit loopbaantraject bestaat uit het in beeld brengen van de elementen Persoonlijkheid, Kennis-Ervaring-Vaardigheden en Context. Waternet Academy deelt hun expertise graag. Wil je meer weten? Mail academy@waternet.nl.
 

Learnings HUB bijeenkomst Overheid

Onze ambassadeurs Ite Smit en Margreet Boeren faciliteerden de HUB bijeenkomst voor Overheidsorganisaties. Thema’s die de revue passeerden waren o.a.: onboarding, tools, online leren, de 1,5 meter organisatie, online versus live. Het verslag vind je hier.
 

Coronavirus: wat kinderen moeten weten

Speciaal voor de werkende ouders onder ons:
  • de Britse uitgever Nosy Crow en Nederlandse uitgever Gottmer hebben een e-boek uitgegeven waarin alles staat wat kinderen moeten weten over het Coronavirus. De Britse uitgever Nosy Crow en Nederlandse uitgeverij Gottmer hebben dit boek gemaakt voor kinderen en hun families. Medisch experts, kinderpsychologen en onderwijzers hebben samen gezorgd voor eenvoudige uitleg over het Coronavirus voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar. De illustraties zijn van Axel Scheffler. 
  • Gratis instructiefilmpje (voor de kleintjes) ‘stop de pandemie’ 
Peter Steenkamer van Waternet Academy deelde een Youtube kanaal voor de lagere school met een paar heel leuke educatieve filmpjes. Doe er je voordeel mee

 
Afgelopen woensdag 22 april in Jisp een mooi waardevol gesprek gevoerd met Laura van den Ouden en Jeanne Bakker over de verlengde lockdown tot 20 mei. Wat betekent ‘varen op zicht’ voor ons werkveld. En dat allemaal onder begeleiding van de geweldige host Jan-Peter Hoogstrate. Wil je het gehele gesprek terug luisteren? Dat kan… zie deze link.

 

Senior Academies beantwoorden #hoedan?

Op 20 april kwamen vijf senior academies online bij elkaar. Samen gaven ze antwoord op wat er speelt op het vlak van corporate leren, welke kansen er zijn, wat niet lekker loopt. Ook wisselden ze veel praktische ideeën uit die je zó kunt implementeren. Nieuwsgierig naar het hele verslag, kijk dan hier
 
Hartverbinder Nils Roemen, over de keuzes die we nu kunnen maken. Over de oproep waaraan hij gehoor geeft, hij leest een brief voor aan zijn vrienden, aan jou en mij. Heb je deze gezien? Het tweede project van Ruimte om te Raken. De brief kun je ook als tekst lezen. 
 

Bewust en veilig Zoom gebruiken (en andere tools)

Natuurlijk is het belangrijk om ook in deze tijden op een weldoordachte manier gebruik te maken van allerlei e-learning applicaties. De laatste tijd is er nogal wat commotie over het gebruik van Zoom, een veelgebruikte webinartool. Marcel de Leeuwe schreef deze blogpost en legt uit op welke manier je bewust en veilig van dit soort software gebruik kunt maken.
 
Afgelopen woensdag 22 april zijn er 11 mensen een Testlab in gegaan. Harry Muller is geïnspireerd geraakt voor de verschillende Wisdom of The Crowd-sessies die hij heeft gevolgd en daardoor het initiatief genomen om een sessie zelf te organiseren om te kunnen gaan experimenteren met interactieve werkvormen en dan online. Was een geweldige sessie waar mensen konden doen, oefenen en afkijken. Ik weet zeker dat ze allemaal ergens tussen nu en de komende 2 weken het geleerde zelf gaan toepassen. Harry bedankt, en leuk dat we samen een tweede sessie gaan organiseren. Dan kunnen we nog meer mensen laten ervaren dat humor, interactie, energizers ook bijdrage aan waardevolle en impactvolle online-meetings.

 
Een een onderzoekje dat we tegen kwamen. Dit gaan we met dit soort initiatieven natuurlijk voorkomen als passievolle L&D Professionals.(Bron: Brainbakery, 1 van onze partners van Develhub, binnenkort kun je het gehele webinar terugkijken hoe je deze 7 klachten kunt voorkomen).
 

Let op! Maandag 27 april is het Koningsdag, dus onze wekelijkse Wisdom of The Crowd sessie is op dinsdag 28 april 08:30 – 09:30 uur. Dit keer in samenwerking met Laura van den Ouden met het onderwerp ‘7 succesfactoren voor online transfer’

Welke leerprofessional heeft nu nog geen ervaring met Webinars, virtual classrooms, online coaching, Teams, Zoom, Mural, etc…? Niemand toch? Dus dan is het juist nu tijd om de vervolgstap te gaan maken…
Hoe borg je dat wat mensen nu online leren, ook echt toegepast gaat worden in het werk? Zeker als we langer thuis moeten blijven. In deze tijd is borging en transfer dus meer dan ooit een thema, omdat je andere en extra efforts moet doen om de brug te slaan naar de werkpraktijk vanuit thuis. In deze sessie van 60 minuten nemen we de 7 succesfactoren voor Online Transfer door en verzamelen we met de The Wisdom of the Crowd wat je bij elke factor online kunt doen naar je cursisten en klant. Eigenaar van Expert Trainers, Laura van den Ouden, en partner van Develhub en ook is zij trainer van het jaar 2019-2020 neem ons mee met haar online ervaring en nu vanuit dit Transfermodel dat zij ontwikkelde en vervolgens delen we samen wat onze online ideeën voor borging en transfer zijn. Doe jij mee met deze workout als start van de week? Zie deze link om de gegevens van Zoom te zien. Tot dinsdag 28 april, starten we samen met een transfer als weekstart!

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond