We hebben er allemaal mee te maken. Omstandigheden die ons leven veranderen. Een verandering van werkplek, woonplaats of gezinssituatie. Een verlies van een dierbare, een baan of gezondheid. Soms komt een verandering als een grote verrassing of ‘overkomt’ het je. Anders gaat het gepaard met een voortraject van wikken en wegen, voorbereiding of boeiende gesprekken met jezelf en anderen.
Blik op de toekomst
Maar denken we bij een verandering ook na over de vraag: Hoe wil ik er straks op terugkijken? Waar sta ik dan? Zelf besloot ik ruim een jaar geleden om een bedrijf op te richten. Dit betekende een verandering van koers in mijn professionele en persoonlijke leven. Verandering van werk, inkomen, tijdsbesteding en verantwoordelijkheden. Het heeft een tijd geduurd voordat ik deze stap durfde te zetten, terwijl ik wist dat de vrijheid die ik zo nodig heb om ‘mijn ding te kunnen doen’ me meer zou opleveren dan vast te blijven zitten in een keurslijf. Alles liep op rolletjes, waarom zou ik dat overhoop halen? Soms heb je die keuze niet en dan vraagt het ook eigenaarschap of keuzes maken om in de verandering zelf aan het roer te gaan staan. De blik op je toekomst te richten en jezelf de vraag te stellen: Wat dan wel?
Impactvolle verandering en wat doe jij?
Om mij heen zie ik dat het werklandschap bij veel organisaties aan veranderingen onderhevig is. Bedrijven die worden overgenomen en het hoofdkantoor van Amsterdam naar Den Haag verhuist. Bedrijven die intensiever gaan samenwerken, waardoor er verwarring ontstaat over werkplek, verantwoordelijkheden of aansturing. Of wat denk je van organisaties die met digitalisering en robotisering aan de slag gaan en het werk van veel medewerkers significant gaat wijzigen? Of organisaties die voor de zoveelste keer reorganiseren in korte tijd. Dat vraagt wendbaarheid van organisaties. Van teams. Van mensen. Laat wendbaarheid vooral geen containerbegrip worden, maar zorg dat je medewerkers proactief zelf de beweging in verandering laat maken, nog voordat de verandering zich aandient (denk daar maar eens over na…). Hoe Buro Heron hiernaar kijkt, lees je hier.
Inspiratie-Lab; Wat is het?
Gevoed door de continue veranderende situaties bij veel bedrijven en de worsteling die ik zie bij medewerkers om daar effectief mee om te gaan, besloot ik om een Inspiratie-Lab te ontwikkelen. Inspiratie betekent letterlijk: inademing, bezieling of zin krijgen om iets te gaan maken Maar goed; als je wilt dat mensen daadwerkelijk in beweging komen en gaan investeren in hun persoonlijke wendbaarheid, dan wil je ze ook wel uit hun comfort-zone halen. Dat was voor mij een voorwaarde om iets te ontwikkelen dat die vernieuwing belichaamt. Het werd de Virtual Reality Experience De Kamers van Verandering©. Een unieke tool om bewust te worden van jouw beweging in verandering en inzicht te geven in welke kamer jij je bevindt. Door dit te doorleven word je geprikkeld en geïnspireerd om concrete stappen te zetten in je persoonlijke wendbaarheid.
Vergroot je wendbaarheid
Er zijn medewerkers die altijd in de kamer van Chaos of Vernieuwing zitten. Zij willen continue vooruit, gaan elke uitdaging aan en als hun baan op de tocht staat, hebben ze gisteren nog een andere gevonden. Er zijn ook medewerkers die graag ‘in controle’ willen blijven en tevreden zijn met wat er is. Zij voelen zich op hun gemak in de kamer van Tevredenheid. En anderen weten zich geen raad met de teleurstellingen die ook bij verandering horen of kunnen/willen niet beseffen dat verandering noodzakelijk is. Zij begeven zich in de kamer van Ontkenning.
Concreet aan de slag!
In ons Inspiratie-Lab gaan we aan de slag met teams die in een veranderproces zitten. Dit kan een grote of kleine organisatorische wijziging zijn of een wijziging van strategische kaders of doelen. Tijdens dit Inspiratie-Lab staat vooral leren met en van elkaar centraal. Iedereen gaat verschillend om met verandering, dat maakt het juist zo dynamisch. De vraag is: Hoe blijf je elkaar dan ‘vinden’ als team? Wil je meer weten over het Inspiratie-Lab? Download dan hier de flyer: inspiratie lab VR experience Het Inspiratie-Lab is tevens terug te vinden op Springest.nl omdat we deze ook als open programma aanbieden.