De Politie Academie in Den Haag was zo gastvrij om ons te ontvangen. Speciale dank aan Marieke van der Pluijm, HR-Ontwikkeling specialist Nationale Politie, Carina Pot-Spies, Adviseur Leiderschap en HR Development Achmea en Merel Metzing, HR Ontwikkelspecialist Nationale Politie, die het inhoudelijk deel hebben georganiseerd. Vooraf was goed door hen geïnventariseerd welke behoefte de deelnemers vanuit verschillende organisaties hadden, want een inhoudelijk thema moest natuurlijk centraal staan. Learning Agility bleek dat gezamenlijke thema te zijn. Na de aftrap van Dick Krikke nam Anja Goedkoop van Boertien Vergouwen Overduin het woord. Zij is gespecialiseerd in dit onderwerp en deelde met ons haar kennis.
Waarom is Learning Agility een belangrijk thema voor HR(D)?
De wereld waarin we leven is steeds minder voorspelbaar en een stuk complexer geworden.Veranderen is aan de orde van de dag en of en hoe je deze veranderingen kunt bijbenen wordt een steeds groter onderscheidend vermogen. Iemand die vandaag goed presteert, hoeft in de toekomst niet per se geschikt te zijn. Door te meten wie ‘Learning Agile’ is, kun je inschatten wie straks nog steeds waardevol voor je organisatie is en wie je nu agile kunt maken.
Wat is Learning Agility?
Learning Agility wordt gedefinieerd als het vermogen om onder nieuwe omstandigheden snel nieuw en effectief gedrag te ontwikkelen en toe te passen. Medewerkers met een hoge Learning Agility halen meer uit hun ervaringen, zoeken meer naar nieuwe uitdagingen en kunnen beter omgaan met feedback. Aanpassen aan nieuwe situaties gaat soepeler en effectiever. En dat leidt sneller tot een hoge performance.Anja legde ons uit dat Learning Agility uit vijf dimensies bestaat:
- Mental Agility (problemen vanuit verschillende gezichtspunten benaderen)
- People Agility (leren van en met anderen)
- Results Agility (goede resultaten willen behalen onder moeilijke omstandigheden en druk)
- Change Agility (nieuwsgierig zijn, van ideeën houden, experimenteren en testen)
- Self-awareness (zelfinzicht, bewust van sterke en minder sterke punten)
Download hier de Insight Learning Agility van Anja Goedkoop.
Het goede nieuws is dat je Learning Agility ontwikkelbaar is tot op zekere hoogte. Dus als organisatie op tijd inspelen hierop, helpt je medewerkers om mee te gaan de onzekere toekomst in.
Maar hoe gaat dat dan in de praktijk?
Middels een test kun je achterhalen hoe agile jijzelf of je medewerkers zijn. Maar met alleen een test maken ben je er nog niet. Dat bleek uit een van de breakout sessies, waarin Jean-Paul Paumen van de Rabobank uitlegde wat wel en vooral ook niet werkte in de praktijk. Met name het besef dat de uitslag van deze test iets zegt over de veranderbaarheid van de medewerker in de toekomst en niets zegt over de performance van nu. Je wilt dus dat managers de uitslag goed interpreteren. Daarmee is het zorgvuldig inzetten van een dergelijke tool een must.Christian van Doesburg van NXP semiconductors in Eindhoven gaf in een parallelsessie uitleg over hoe hij een dergelijke tool bij zijn eigen organisatie inzet en wat de opzet van deze online Agility test is.
Na het bijpraten en kennismaken met HRD-collega’s tijdens een lunch, werden we getrakteerd op een rondleiding door het trainingsgebouw van de Politie Academie. Het is fascinerend om te zien op welke wijze de politiecollega’s hun skills trainen. Wat ons vooral bij bleef zijn de onzekere situaties waar ze in de praktijk mee te dealen hebben en waar je dus niet op getraind kunt worden. Maar ook welk verschil (in onze vaak digitale wereld) die ene bevlogen instructeur kan maken, die toevallig ook nog onze rondleiding in het praktijkgebouw verzorgde. Als er één beroep is waar ‘Learning Agility’ van je wordt verwacht, dan is het wel die van de Politie.
Wij vonden het een inspirerende ochtend waar er wat ons betreft nog meer van mogen komen! De volgende bijeenkomst voor organisatieleden is in de maak!
Simone Out & Anne Marie Bosman, Bloomville