Een ongeluk zit in een klein (oog)hoekje… 🚑

17 mei 2023 Remco van den Hout - Digital Chefs
Door de klap val ik naar achter en grijp direct naar mijn linkeroog. Dit is niet best. Een scherpe pijn trekt door naar mijn voorhoofd. Ik schuif mijn hand van mijn oog. Het is donker en wazig. Na een paar seconden wordt alles lichter en scherper. Gelukkig, ik kan nog zien!Al een aantal weken ben ik druk aan het klussen in onze tuin. Eerst een oude schuur gesloopt en bomen, planten en grond, heel veel grond eruit gehaald. Een hovenier heeft een nieuw terras aangelegd, nieuwe planten geplaatst en het tegelwerk gelegd. Ik had mijzelf het project toegeëigend om een nieuwe houten schuur/kast te ontwerpen en te bouwen met een overkapping ernaast voor de opslag van haardhout en mijn nieuwe BBQ. Ik had al eerder een houten fietsoverkapping gebouwd voor in onze voortuin, maar dit was toch wel even ‘next-level’. Als autodidact houd ik wel van dit soort uitdagingen.

Na maandenlange voorbereiding door YouTube-filmpjes kijken, constructies van andere houten bouwwerken in de omgeving onderzoeken en werktekeningen maken in de 3D-software SketchUp, ging ik aan de slag.

Omdat er veel gezaagd moest worden, waaronder 15 cm dikke balken, en de afkortzaag die ik al in mijn bezit had niet diep genoeg kon zagen, kocht ik een nieuwe afkortzaag met een krachtige motor van maar liefst 2000W. Een echte power-tool!

Voor mijn eigen veiligheid droeg ik werkhandschoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril zodra ik iets moest zagen. So far so good. Tot ik een plank voor de schuurdeur net iets te kort zaagde. Waardoor ik met lichte frustratie een andere plank opnieuw moest meten en zagen. Mijn veiligheidsbril kon ik zo snel niet vinden, dan maar zonder. Het zaagsel werd toch opgezogen door de stofzuiger.

Ik legde de plank onder de zaagmachine, zette mijn gehoorbescherming op en zette de zaag aan. Met een toerental van ongeveer 4700 rotaties per minuut liet ik het zaagblad in de hardhouten plank zakken. Ik duwde de zaag rustig door de plank. Tot het zaagblad een harde knoest tegenkwam. In een fractie van een seconde schieten er twee stukken van de knoest in de richting van mijn gezicht. Het eerste kleine stuk beland op mijn wang, waardoor ik mijn gezicht probeer weg te draaien. Maar een paar milliseconden later schiet het tweede stuk vol tegen mijn linkeroog. Alsof ik met een honkbalknuppel wordt geraakt, val ik naar achteren.

Gelukkig, ik kan nog zien! Enorm geschrokken en met een stekende hoofdpijn ga ik op de grond zitten. Na een bezoek aan de huisarts blijkt dat ik enorm veel geluk heb gehad, mijn oog is niet beschadigd. Op een paar gesprongen adertjes, een aanhoudende hoofdpijn en het moeten dragen van mijn bril (in plaats van mijn contactlenzen) na, heb ik er gelukkig niets aan overgehouden. Maar de schrik zit er goed in.

Meneer Kaktus zou zeggen: “Spelende vrouw, wat heb je nu geleerd?”. Nou Meneer Kaktus, draag altijd een veiligheidsbril, ook al wil je even iets vlot doen!

KLM Veilig & Vlot - Compliance leeroplossing

Precies voor dit soort situaties ontwikkelden wij samen met BrightAlley, voor het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM, de Compliance leeroplossing ‘KLM Veilig & Vlot’. Door de welbekende 'Tinder'-navigatie (het swipen naar links of naar rechts om antwoord te geven) is het snel en eenvoudig om complexe dilemma's over veilig en vlot werken te beantwoorden en direct de impact van het antwoord te zien in een scorebalk.

Met deze Compliance leeroplossing wonnen we in 2020 al Goud op de internationale Learning Technologies Awards en is hij voor dit jaar genomineerd voor de ‘Dutch Interactive Awards’ (DIA’s)! 🏆

Niet zo gek dat als je na 1 jaar na lancering al mag concluderen dat de leeroplossing heeft bijgedragen aan een reductie van maar liefst 39% op incidenten (met verzuim tot gevolg) en meer dan 50% verhoging in de bereidheid om gevaarlijke situaties te rapporteren!

Á la Carte - Continuous Compliance leeroplossing


Á la Carte Compliance leeroplossing zoals gebruikt door Jumbo Supermarkten

Inmiddels hebben we deze Compliance leeroplossing intern doorontwikkeld naar een eigen product. ‘Á la Carte’, een zogenaamde ‘Continuous Compliance’ leeroplossing. Waarbij we de (voor L&D’ers) bekende Ebbinghaus vergeetcurve hebben geïntegreerd. Door het toepassen van de vergeetcurve (de content blijven herhalen) wordt de relevante content beter onthouden, dan wanneer je deze in één keer leert. Door onze koppeling met jullie eigen LMS kunnen we de compliance datum steeds met de wettelijke periode verlengen, waardoor een medewerker continu compliant blijft.

Niet alleen KLM, maar ook Jumbo Supermarkten maakt graag gebruik van Á la Carte voor meerdere Compliance trainingen. Wil je zelf ervaren of Á la Carte iets is voor jouw organisatie? Neem contact op voor een gratis demo of bezoek voor meer informatie onze website. Ik kijk ernaar uit (met beide ogen 👀) om jou en je collega’s te verrassen met onze Continuous Compliance leeroplossing Á la Carte!

Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director
Digital Chefs | Learning Technologies
 
📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail? Abonneer je dan op "Aan tafel!" via deze link: https://digitalchefs.nl/aantafel

Geen reacties

Plaats een reactie

Naam verplicht
Email verplicht, wordt nooit getoond